A France Télécom csökkentette az Orange ársávját

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 8. 08:22
A France Télécom szerdén 17 százalékkal csökkentette a tulajdonában lévő Orange mobilszolgáltató csoport elsődleges nyilvános kibocsátásának ársávját. Az új ársáv 9,50-11 euró.
Szerda reggel a France Télécom részvénye 85,00 eurós nyitásról rövidesen 83,50 euróra esett, majd 84,20 euró körül stabilizálódni látszott.

A kibocsátás meghirdetésekor, január 22-én megállapított ársáv 11,50-13,50 euró volt. A kisbefektetők az új árból is 0,50 euró kedvezményt kapnak.

A France Télécomnál a nehéz piaci helyzettel magyarázták a csökkentést, és hozzátették, hogy az alacsonyabb ár remélhetőleg sikerre viszi az értékesítést és hozzájárul a részvényár későbbi fejlődéséhez a tőzsdén.

Az új ársáv 45,6 és 52,8 milliárd euróra értékeli az Orange-ot, a korábbi 55,2-64,8 milliárd euró helyett.

Az ajánlat határidejét február 8-ról február 9-re halasztották, és a részvényt az eredetileg tervezett február 12. helyett február 13-án árazzák. A többi feltétel változatlan.

Már az erdeti ársáv is 20 százalékkal alacsonyabb volt a piacon korábban vártnál. A gyengébb ársávra a France Télécom részvénye mindjárt 1,58 százalékot vesztett a párizsi értéktőzsdén.

A France Télécom tavaly vásárolta a brit Orange-csoportot, amelyen a Vodafone-nak kellett túladnia piacfelügyeleti utasításra. Az Orange 2000 elején került a Vodafone birtokába a német Mannesmann-nal együtt, amely 1999 őszén szerezte meg a nagyságra harmadik brit mobilszolgáltatót. Azóta az Orange már az európai második helyezett - megosztva a helyezést a Deutsche Telekom T-Mobile vállalkozásával - a brit Vodafone mögött.

Most a France Télécom 633 millió Orange-részvényt ad el, ez a leányvállalat 13 százaléka. A túljegyzésre félretett opcióval együtt 15 százalék cserélhet gazdát ebben az akcióban. A francia, a brit, a német és az olasz kisbefektetőknek részvényenként 50 eurócentes engedménnyel kínálják a részvényeket.

Az Orange tőzsdei bevezetését a France Télécom kötvénykibocsátással kíséri: ezeket csak Orange-részvényekért lehet majd megvásárolni. Ezekből a France Télécom legföljebb 243 milliót fogad el cserébe. Ha teljes lesz a beváltás, a France Télécom Orange-részesedése 80 százalékra csökken.

A két ajánlatból a France Télécom eredetileg összesen 11,2-12,9 milliárd euró bevételt remélt, ez most mintegy 17 százalékkal csökkenhet. Ebből is finanszírozni akarja a tavalyi Orange-vásárlására fölvett hiteleket. Akkoriban a piac átlagosan 50 százalékkal magasabbra értékelte a távközlési papírokat, mint most.

Az Orange-hoz tartozik - a régi saját üzletén kívül - jelenleg a France Télécom eredeti mobilüzletága is. Ezt is visszamenőleg beszámítva, az Orange pro forma forgalma 7,6 milliárd euró volt 1999-ben, tavaly az első fél évben pedig 5,4 milliárd euró, 906 millió euró pénzforgalmi többlettel (EBITDA).

A 19 országban 30 millió ügyfelet kiszolgáló Orange vezérigazgatója, Hans Snook korábban úgy nyilatkozott, hogy ha lezajlik a kibocsátás, az Orange fontolóra vesz néhány bevásárlást. Úgy vélte, a holland KPN-hez tartozó német E-Plus és a részben állami finn Sonera - mindkettő részvénye körülbelül 70 százalékot esett tavaly - jól beleillenék az Orange profiljába, és azt is megérdeklődik, mi a spanyol Telefónica álláspontja valamilyen együttműködésről.

A France Télécom Orange-kibocsátása lassan egy hónapja nyomasztja az európai távközlési piacot. Hiába kínálja minden korábban képzeltnél olcsóbban a részvényeket a francia távközlési társaság, az alapkezelők még mindig fanyalognak, a France Télécom viszont szinte akármilyen áron kénytelen eladni.

A British Telecom a BT Wirelesst szeretné tőzsdére vinni az idén, a Deutsche Telekom a T-Mobile Internazionalból tervez nyilvános kibocsátást, ha és amikor sikerül végre zárni az amerikai VoiceStream megvásárlását. A holland KPN a KPN Mobile kibocsátását tervezte még az első fél évre.

Tavaly, az Orange felvásárlása után, a France Télécom 100 milliárd eurós értékelésben bízott. Január elején a kibocsátás szervezői még 75-87 milliárd eurós értékeléssel indultak nemzetközi bemutatókörútra. Ám a nagy intézményi befektetők, alapkezelők megmondták: ennyinek megfelelő áron nem kell a részvény.

A France Télécom kénytelen eladni, hogy pénzt szerezzen a tavalyi bevásárlásai - egyebek között az Orange megszerzése - és a harmadik generációs (UMTS) koncessziók miatt keletkezett adósságainak törlesztésére. A France Télécom 60 milliárd euró adóssággal zárta az évet, és március végéig csak a Vodafone-nak 6,7 milliárdot kell törlesztenie az Orange brit részlege fejében. Ám éppen a nagy adósság miatt alacsony a részvény ára.

Az Orange még jó helyzetben van: tíz európai piacon van jelen, csaknem egy ligában játszik a 13 piacon szereplő világelsővel, a Vodafone-nal. Ám a többiek alacsonyabb osztályban vannak: a British Telecom mobilvállalata nyolc, a holland KPN öt, a Deutsche Telekomé négy európai piacon van jelen. Londoni forgalmazók szerint az Orange-hoz képest arányosan 15-20 százalékkal rosszabb értékelést kell elfogadniuk, ha egyáltalán elhatározzák magukat a kibocsátásra valamikor az év folyamán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14