Transmeta Linux kéziszámítógépekhez

Tóth Kristóf, 2001. február 13. 21:29
A kifejezetten a hordozható számítógépekhez készült Crusoe processzorok kifejlesztője, a Transmeta cég hamarosan elkészül saját fejlesztésű Linux operációs rendszerével, melyet természetesen tudatosan úgy készítenek el, hogy az a Crusoe-alapú kéziszámítógépekkel nyújtsa a legjobb teljesítményét.
Egyes céghez közeli források szerint a Transmeta által fejlesztett Mobile Linux fejlesztése hamarosan a végső fázisába kerül. Szakértők szerint a Transmeta ezen lépése is csak azt a tényt támasztja alá, miszerint a közeljövőben a kéziszámítógépek és a Linux operációs rendszerek szorosan összetartozó dolgok lesznek.

A Mobile Linux egyértelműen a Transmeta Crusoe processzorokhoz lett kifejlesztve, ezenkívül pedig a szoftver a megfelelő eszköz meghajtó programokkal és a továbbfejlesztett, úgynevezett LongRun fejlett energiagazdálkodási technológia támogatásával is rendelkezni fog. Az új operációs rendszer egy olyan kompakt Bios-szal készül, mely tulajdonképpen egy Flash-alapú fájlrendszert tesz lehetővé, emellett pedig a Bios-nak nagyon kicsi lesz az áramfelvétele is. A Mobile Linux az egyéb Linux disztribúcióktól eltérően csökkentett memóriahasználattal fog rendelkezni, ami a kéziszámítógépek esetében egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A Transmeta cég mérnökei egy olyan teljesen átdolgozott Linuxot hoztak létre, mely nagyon kevés tárolókapacitást igényel, és speciális hibajavító funkciókkal is rendelkezik.

Mivel a Mobile Linux esetében elfelejthetjük a különböző licenszjogokat és licenszdíjakat, az erre az új operációs rendszerre épülő kéziszámítógépek jelentősen olcsóbbak lehetnek majd a Microsoft operációs rendszert használó társaiknál. Egyébként az eddigi Transmeta Crusoe processzorra épülő kéziszámítógépek mindegyike Microsoft Windows-zal volt ellátva, így az újabb Crusoe-Mobile Linux párosítás a korábbiaknál jelentősen nagyobb teljesítményű és több szolgáltatással rendelkező kéziszámítógépeket eredményezhet majd.

Korábban egyébként már a Linuxos fejlesztőcég, a Transvirtual is bemutatott Linux-os kéziszámítógépeket. A cég akkoriban többek közt egy olyan Compaq iPaq-ot mutatott be, melyen PocketLinux operációs rendszer volt telepítve, és amely egy vezeték nélküli LAN kártya segítségével internetezésre is alkalmas volt.

Kulcsszavak: Transmeta opsys Linux pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36