HP JetDirect

A nyomtatómegosztás rejtelmei

Girnt József, 2001. február 22. 22:44
Egy megfelelő teljesítményű nyomtatónak a felhasználók közötti megosztása ma már nemcsak a nagyvállalkozásoknál elvárt megoldás, mivel a költségtakarékosságot mindenhol kiemelt szempontként kezelik. Csakhogy nem mindegy, mivel és mennyiért sikerül mindenki számára elérhetővé tenni a printert.
Amennyiben egy munkaállomást használunk nyomtatószerverként, a printer lehet ugyan közel a felhasználóhoz, de kényelmetlen lehet a számítógép használójának, mert minden egyes nyomtatásnál lelassulhat a komputere, mivel megosztott alkalmazásainak köszönhetően a nyomtatási feladatokat sorba állítja, és várakoztatja.

Egy dedikált PC megoldja a megosztás problémáját, de ebben az esetben nyomtatónként kell egy számítógép (jó esetben, ha a printerek nincsenek túl távol egymástól, akár négy nyomtatót is rá lehet kötni egy gépre), ami drága és nem is elegáns megoldás. Gyakran erre a szerepre egy régi, elavult számítógépet szánnak, ezért a nyomtatás nagyon lelassulhat.

A második megoldás a nyomtató megosztására, ha a fájlszerverre kötjük a printert. Előny ugyan, hogy a szerver egész nap üzemel, működését felügyelik - viszont hátrány, hogy tömeges nyomtatásnál lefoglalja a szerver erőforrásait.

Harmadik megoldás a hardveres nyomtatószerver használata. A Hewlett-Packard (HP) JetDirect néven már több éve gyárt ilyen szervereket. De mi az alapvető különbség a három eljárás között, és milyen esetekben érdemes az egyik vagy a másik megoldást használni? - kérdeztük Perjési Zoltánt, a HP Hungary technikai konzulensét.

- A nyomtatómegosztásnak olyan eszközön, azaz szerveren keresztül kell megtörténnie, amely mindig elérhető, stabil és konfigurálható - például a jogosultság szempontjából. Legegyszerűbb módja a PC-re közvetlenül kötött nyomtató megosztása. Előnye, hogy olcsó megoldás, hátránya, hogy a gépnek mindig működnie kell, és a számítógép felhasználójának kell menedzselnie a nyomtatót, ráadásul a nyomtatás erősen leterheli a PC-t. A szerverre közvetlenül kötött nyomtató következik a sorban. Előnye, hogy a kiszolgáló mindig működik, adminisztrátor felügyeli - hátránya viszont, hogy limitált a portok száma, és nem jó, ha messze van a nyomtató a felhasználóktól, mert nagy lesz a vándorlás. Az utolsó és a legjobb megoldás a hardveres nyomtatószerverek használata. Egyetlen hátránya, hogy külön beruházást igényel. Előnyei viszont: bárhol elhelyezhető a nyomtató, csak hálózati kapcsolat kell, a printer távolról menedzselhető, stabilan állandóan bekapcsolva lehet, nem fut rajta bonyolult operációs rendszer, és a sor hosszan folytatható.

Könnyen belátható, hogy kevesebb nyomtató beszerzése, üzemeltetése alacsonyabb költséggel jár. Ha kevesebb a nyomtató, akkor egy printer kiesése is hátráltathatja a munkát. Van-e valamilyen szabály arra, hogy mennyi munkahelyre mennyi az ideális nyomtatók száma? - kérdeztük a HP munkatársát.

- Valóban kellemetlen, ha a kevés nyomtatóból valamelyik kiesik, de ez a magasabb kategóriájú printereknél nem okozhat komolyabb fennakadást, mivel a nagyobb teljesítményűeknek nagyobb a havi terhelhetőségük - akár 150 ezer oldal -, valamint távolról menedzselhetők, azaz mielőtt a baj nagy lenne, már el is hárították az illetékesek. De hogyan szereznek tudomást a megfelelő személyek a problémáról? Akár úgy is, hogy a nyomtató e-mailt küld annak, akinek szükséges! Mindez csak konfigurálás kérdése.

A nyomtatók számát illetően nincsenek merev szabályok. Mindenekelőtt fel kell mérni egy cég nyomtatási szokásait, igényeit, amelynek során olyan kérdéseket kell tisztázni, mint hogy ki milyen méretű, mennyiségű dokumentumot szokott nyomtatni, szükség van-e színes nyomtatásra, mire nyomtatnak (papírra?), mekkora és milyen alapterületű az iroda, van-e az emeletek között mozgás, fénymásolnak, vagy inkább többpéldányosan nyomtatnak - és így tovább. Egy ilyen felmérés akár egy hetet is igénybe vehet.

A HP JetDirect nyomtatószerver a hálózaton keresztül küldi a nyomtatási feladatot, nem csökkentve ezzel a PC-k és szerverek teljesítményét. Semmi nem lassul le, senkinek nem kell várakoznia. A külső HP JetDirect nyomtatószerverhez három HP vagy más gyártmányú nyomtató, HP multifunkciós eszköz csatlakoztatható a párhuzamos portján keresztül. Az újabb JetDirect szerverek szinte bármilyen hálózatra csatlakoztathatók (Ethernet, Fast Ethernet vagy Token Ring), gyakorlatilag bármilyen operációs rendszerrel képesek együttműködni (Novell Netware, IBM OS/2 Warp, Artisoft LAN, Unix és sok helyen linuxos környezetben).

Minden IT-menedzser kiemelten fontosnak tartja, hogy a nyomtatómegosztás a lehető legalacsonyabb költséggel járjon. Az is bizonyított, hogy a nagy teljesítményű nyomtatók élettartamra kivetített lapköltsége jóval alacsonyabb, mint kisebb képességű versenytársaiké. Viszont Magyarországon többnyire az egyszeri beruházás költsége alapján választanak nyomtatót, így a teljes élettartamra vetített költségek magasabbak, mint a fejlettebb országokban. Egyre több cég ismeri fel, hogy inkább a teljesélettartam-költséggel kell számolni, és nemcsak a vételárral - foglalja össze Perjési Zoltán az aktuális szempontokat, majd hozzáteszi, hogy véleménye szerint egy "drága" nyomtató alacsony oldalköltségével hamar - akár pár hónapon belül - megtermelheti az induló árkülönbözetet.

Az alkalmazottak általában örülnek, ha a nagyobb tudású, gyors nyomtatót használhatják, főleg, ha az színesben is képes a gyerek házi feladatát kinyomtatni.Nem okoz-e többletköltséget a könnyen és mindenki számára elérhető nyomtatás, hiszen így a felhasználók egy része bármely felesleges dokumentumot kinyomtathat? Kivédhető-e az a jelenség, hogy a türelmetlen felhasználó egymás után többször indítja el egy dokumentum printelését, mert nem azonnal jön ki a nyomtatvány? - szólt a következő kérdés.

- A felhasználókat megfelelő oktatásban kell részesíteni, ha nagy teljesítményű, nagy tudású nyomtatót használnak - javasolja Perjési Zoltán. - Nem szabad feltételezni, hogy minden felhasználó rosszat akar, de ha mégis védeni akarjuk a nyomtatót az indokolatlan használattól, sok szoftveres és hardveres megoldás közül választhatunk. A smart kártya vagy a távoli nyomtatásfigyelés visszafoghatja a felhasználók lendületét - csak a szükséges dolgok kerülnek kinyomtatásra.A továbbfejlesztett HP Web JetAdmin nyomtatókezelő szoftvert az egyszerű üzembe helyezéshez, használathoz és kezeléshez használhatjuk.

A szoftver széles körű valós idejű diagnosztikát, távoli konzolról történő ellenőrzést és nyomtatóvezérlést tesz lehetővé a legtöbb HP-nyomtató esetében, amelyet HP JetDirect nyomtatókiszolgálón, Windows NT fájlkiszolgálón, Novell NetWare fájlkiszolgálón vagy lokális párhuzamos porton keresztül csatlakoztattak a hálózathoz. A lokális portokra kapcsolt nyomtatók nem menedzselhetők HP JetAdminnel.

A három legelterjedtebb hálózatinyomtató-telepítési mód: a Novell alapú NDPS, az Install Network Printer Wizard, valamint a Web JetAdmin használata - közölte Perjési. Mindhárom módszer a hálózatra közvetlenül kötött nyomtató telepítését segíti, s mindhárom jól elvégzi feladatát. Az első (NDPS - a NetWare 5 része) Novell-környezetben automatikus nyomtatóinstallálást és -megosztást biztosít. Az Install Network Printer Wizard segítségével egy felhasználó gyorsan telepítheti a hálózati nyomtatót saját gépére. A HP Web JetAdmin elsősorban nyomtatók menedzselését végző alkalmazás, a nyomtatótelepítés csak egyik - bár nem elhanyagolható - funkciója. Ennek különlegessége, hogy távolról, akár az interneten keresztül is elvégezhetjük egy nyomtató telepítését valamelyik felhasználó gépére. Bár a nyomtatótelepítés egyre könnyebb és egyértelműbb feladat, továbbra is az adminisztrátorok és szakértők feladata marad, ha hálózati nyomtatásról van szó.

Halványuló papírmentes jövőkép

Egy tavaly, a Hewlett-Packard Company megbízásából készült felmérés szerint az európai kis- és középvállalkozások lassan haladnak az integrált kommunikáció megvalósítása felé. A vizsgálat szerint az európai kisvállalkozások vezetőinek 76 százaléka még napjainkban is többnyire papíron tartja a kapcsolatot ügyfeleivel, de szeretné az elektronikus kommunikációt is beépíteni cége üzleti stratégiájába.

Az RS Consulting független piackutató munkatársai 390 interjút készítettek brit, francia, német, holland, finn, spanyol, olasz és magyar kisvállalkozások vezetőivel. A magyar cégek tevékenysége még ma is erősen papírcentrikus, amiért elsősorban a jogszabályokat teszik felelőssé.

Hetvenhat százalék tartja a nyomtatót alapvető kommunikációs eszköznek, a megkérdezettek kétharmada pedig biztos abban, hogy üzleti tevékenységéhez mindig szüksége lesz nyomtatóra. A nyomtatás jelentőségének okai között 63 százalék az archiválást, 59 százalék a jogi követelményeket említette, 53 százalék pedig azt hozta fel magyarázatul, hogy a nyomtatott dokumentumok jobban olvashatók a számítógép képernyőjén megjelenített anyagoknál. Negyvennégy százalék osztja azt a nézetet, mely szerint a kommunikáció bővülése a nyomtatott anyagok mennyiségét is növelni fogja.

Kulcsszavak: printer HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59