Lassult a nyomtatópiac növekedése

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 1. 09:09
A magyar informatikai képalkotási és nyomtatási piac egyre inkább a fejlett európaihoz hasonlít, s növekedése minden szegmensben lelassult korábbiakhoz képest.
Czinege László, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a társaság tavaly Magyarországon is növelte bevételét, az otthoni piacon például 8 százalékkal.

Az üzletág-vezető konkrét pénzügyi adatokat nem említve elmondta: a tavalyi 5,6 százalékos kiskereskedelmi piaci növekedés ellenére nehéz és ellentmondásos évet zártak. Hozzátette: a Sulinet program finanszírozási feltételeinek változása alapvetően meghatározta az informatikai periféria piac több szegmensének teljesítményét.

A piac változásáról elhangozott: az év első háromnegyed évében az informatikai perifériák, például nyomtatók, szkennerek eladása visszaesett, míg az utolsó negyedévben a szokásosnál is gyorsabban nőtt. Ezen belül például a tintasugaras és az ugyanilyen többfunkciós nyomtatókból az év utolsó három hónapjában a magyar piacon a cégek 10 ezer, valamint 35 ezer berendezést adtak el, többszörösét annak, mint addig összesen.

A HP Magyarország tapasztalatai szerint véget ért a digitális fényképezőgépek piacának 2003-ban és 2004-ben elért 30-40 százalékos növekedése, s tavaly már nem nőtt az eladott darabszám.

Változások zajlottak le a nyomtatópiacon is: a fekete lézernyomtatókból tavaly Magyarországon 8 ezerrel többet, összességében 85 ezret adtak el, dollárban számolva 25 százalékos átlagár csökkenés mellett. A színes lézernyomtatók eladott száma 3 ezerrel, 11 ezerre bővült 27 százalékos ármérséklődés mellett. A HP Magyarországnak mindkét szegmensben 60 százalék feletti a részesedése.

A nagyvállalati piacról Czinege László elmondta: a magyar cégek is egyre inkább külső szakértőre bízzák a nyomtatópark összeállítását, mert ez jóval költséghatékonyabb. Közölte: 1991-hez képest az átlagos nyomtatási költségek 68 százalékkal csökkentek, miközben a teljesítmény 900 százalékkal emelkedett.

A HP képalkotási és nyomtatási üzletága az idei pénzügyi év első negyedévében, tavaly november elseje és az idén január vége között 6,5 milliárd dollár árbevételt ért el, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A fogyasztói üzletág 1 százalékkal, a vállalati 6 százalékkal nőtt, a kellékanyag eladásból származó bevétel pedig 11 százalékkal emelkedett.
Kulcsszavak: printer HP-hu HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50