A HP informatikai rendszere is hozzájárult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal európai uniós akreditációjáho

forrás Prim Online, 2005. december 24. 13:32
A HP Magyarország sikeresen valósította meg az első uniós léptékű projektet Magyarországon. Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer 240 ezer magyar gazdálkodó részére teszi elérhetővé az uniós támogatásokat.
A HP Magyarország vezetésével rekordgyorsasággal sikeresen lezárult első, uniós méretű fejlesztés jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkapta a végleges akreditációt. A projekt 2004-ben indult, 2005-ben sor került a rendszer főkönyvi, térinformatikai funkciókkal való bővítésére, illetve további jogcímek kezelésének informatikai megvalósítására. Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer (IIER) közel negyedmillió magyar gazdálkodó számára folyósítja járandóságaikat. A rendszer lényege, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően alapeszköze legyen a gazdálkodók által benyújtott pályázatok befogadásának, ellenőrzésének és kifizetésének, valamint összekötő kapocsként működjön a földhasználók, a statisztikai nyilvántartások, az Államkincstár és az Európai Unió között.

A feladat nagymértékű komplexitása, a magas nemzetközi elvárások és a rövid határidő miatt a HP Magyarország szakemberei ír, holland, cseh és magyar szakértők és vállalkozások bevonásával, és komoly nemzetközi konzorcium támogatásával végezték a fejlesztést.

A rendszer mintegy 240 ezer magyar gazdálkodó munkáját kíséri figyelemmel, dolgozza fel adataikat és biztosítja pénzügyi támogatásukat. Az IIER átfogja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal teljes, közösségi forrásokból származó, agrártámogatásokkal kapcsolatos tevékenységét és kapcsolódik az FVM más intézményeiben futó egyéb informatikai alkalmazásokhoz.

A rendszer létrejötte különösen nagy jelentőségű, hiszen az Európai Bizottság még 2003. végén is kritikát fogalmazott meg Magyarországgal szemben az IIER bevezetésének elmaradása miatt, ami a magyar gazdák uniós pénzügyi támogatásának előfeltétele volt. Különösen nagy fontosságú, hogy a rendszer minél hamarabb a gazdák rendelkezésére álljon, amit a HP Magyarország alvállalkozóival gyorsan és hatékonyan kivitelezett. Mint Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kifejtette, az erőfeszítések hatására Magyarországnak a 2004-es kifizetéseket 2005. áprilisában, éppen az uniós határidőn belül sikerült teljesítenie, míg a 2005-ös területalapú támogatások kifizetésének tekintetében a decemberi folyósítással hazánk az első három uniós tagország között van.
Kulcsszavak: HP-hu HP

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50