Magánszemélyeknek díjmentesen biztosítja az e-aláírást az e-Szignó terminál

forrás: Prím Online, 2022. október 27. 09:56

Hamarosan felsőoktatási intézményekben, pénzintézetekben, ügyfélszolgálatokon kihelyezett „automatákból” is igényelhető lesz olyan minősített elektronikus aláírás, amelyet okostelefonon használhatunk magánemberként. Legalábbis ez a terve a Microsec e-hitelesítéssel és elektronikus aláírásokkal foglalkozó vállalatnak, amely elsőként hozott létre egy erre alkalmas, önkiszolgáló „e-Szignó” terminált. Az igényléshez mindössze egy érvényes*, chipes eSzemélyi igazolványra van szükség**.

„A kioszk-automaták a világ számos országában elterjedtek, és már hazánkban is van rá mód, hogy például csekket fizessünk be, vagy egyszerűbb műveleteket hajtsunk végre ezeken a terminálokon. Ezen túlmutat az e-Szignó terminál szolgáltatása, amelyen keresztül nagyjából 3 perc alatt igényelhetünk olyan minősített e-aláíró tanúsítványt, melynek segítségével okostelefonos applikációban írhatunk alá dokumentumokat, pontosan olyan erős joghatással, mintha papíron, kézzel írtunk volna alá, két tanú jelenlétében.” – emelte ki Vanczák Gergely, a digitális hitelesítésre és e-aláírásokra specializálódott minősített bizalmi szolgáltató, a Microsec igazgatósági tagja.

 

Vanczák Gergely

 

Az igénylési folyamat során kibocsátott tanúsítvány minősített elektronikus aláírás létrehozására alkalmas, amely Magyarországon és az Európai Unió területén is teljes bizonyító erővel bír. A feltűnően sárga e-Szignó terminált a 2022-es Infotér konferencián mutatták be a nagyközönségnek. A következő időszakban a Microsec számos helyen szeretné kihelyezni országszerte e-Szignó termináljait, hogy aki szeretne így is igényelhessen korszerű e-aláíró megoldást.

Digitális transzformáció: a sárga terminálok is segítenek?

Magyarországon az elektronikus aláírás penetrációja még eléggé alacsony és relatívan kevesen használják. A felhasználók többnyire ügyvédek, üzletemberek és cégek, de a hétköznapi gyakorlatban ma még kevésbé elterjedt az e-aláírás a magánemberek körében. Ez azért probléma, mert az elektronikus hitelesítés kulcskérdés a digitális transzformációban, hiszen ez a megoldás képes kiváltani a papír alapú folyamatokat és támogatni a távoli, személyes megjelenés nélküli jogilag is hiteles ügyintézést. Azonban ahhoz, hogy ebben igazán komolyan előre tudjunk lépni, alapfeltételként szükséges, hogy minél többen tudjanak elektronikusan aláírni és minél többen rendelkezzenek az e-aláírás képességével.

 

Az élénk sárga e-Szignó terminálok gyors, kényelmes és díjmentes szolgáltatásával ebben is szeretne segíteni a Microsec, hogy egyre több és több állampolgár juthasson hozzá az okostelefonon is használható e-aláíró megoldáshoz. Mindez a piaci szereplők számára is hasznos lenne, hiszen azoknak a magánszemélyeknek, akik rendelkeznek megfelelő elektronikus aláíró képességgel, már a személyes megjelenést kiváltó, távoli elektronikus kommunikáció is egyszerűbben megvalósítható és csökkenthető a papír alapú folyamatok mennyisége is. Ezen kívül egy nagyobb méretű cégnél elhelyezett e-Szignó terminál jelentősen tud segíteni az adott cég digitalizációjában is.

 

 

Díjmentesen adják az e-aláírást magánszemélyeknek: így segítik a digitális transzformációt

„Bár nagyon sokat fejlődött a hazai digitalizáció az elmúlt években, de ahhoz, hogy komolyabban is szintet tudjon lépni Magyarország a digitális transzformációban az is kell, hogy egyre több ember kapjon kedvet ahhoz, hogy ne papíron tollal, hanem a digitális térben maradva hitelesítsen dokumentumokat, szerződéseket. Ez a terminál ebben lehet partnere a hazai digitális fejlődésnek, mert bárki kényelmesen, gyorsan és biztonságosan válthat modern, okostelefonos e-aláíró alkalmazásra, mindössze néhány perc alatt. Egy olyan felhőből elérhető megoldásról van szó, amely bárhol, bármikor elérhető.” – tette hozzá Vanczák Gergely. „A hazai minősített bizalmi szolgáltató és elektronikus aláíró szolgáltatások piacának egyik első és meghatározó szereplőjeként kimondottan fontos számunkra, hogy saját eszközeinkkel, lehetőségeinkhez mérten a leginkább segítsük az e-aláírás használatának terjedését. Éppen ezért is biztosítjuk az e-Szignó terminálokon ingyenesen az igénylést magánemberek számára.” – emelte ki a szakember.

 

________________

*  2016. január 1-jét követően kibocsátott

**  A sikeres igényléshez szükség van még az eSzemélyi eAzonosításhoz tartozó eID PIN kódra is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15