A cégek többsége ismeri az e-business jelentőségét

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 23. 09:12
A magyarországi cégek 63 százaléka áttekintette e-stratégiáját, és tisztában van az e-business előnyeivel - derül ki a KPMG Consulting tanácsadó cég által készített felméréséből.
A KPMG a magyar vállalatok internet-alkalmazásáról szóló felmérése során 70 hazai közép- és nagyvállalat elektronikus felkészültségét vizsgálta. A felmérés szerint a megkérdezettek cégek többsége rendelkezik kidolgozott e-stratégiával, ismeri a szükséges infrastrukturális feltételeket és a lehtséges e-business megoldásokat. A KPMG szerint a vizsgált cégek 24 százaléka már létre hozta részletes e-stratégiáját is, és részben üzleti modelljüket is ehhez igazították, sőt ehhez illeszkedő internet-alapú alkalmazásokat készítettek.

A tanácsadó cég a felmérés során kilenc területet vizsgált elsősorban: e-stratégiát, a felső vezetés elkötelezettségét, a vállalati kultúrát, a finanszírozást, a versenytársak értékelését, e-projektek megvalósítását, a technológiát, a partnerkapcsolatokat és az emberi erőforrást.

Összességében a felmérésből kiderült: habár a megkérdezett cégek többsége tisztában van a stratégia kialakításának jelentőségével, ahhoz, hogy maximálisan ki tudják használni az újgazdaság előnyeit még további fejlesztéseket kell végrehajtaniuk a piacszerzésben és a hatékonyság növelésében.

A KPMG szerint azoknál a cégeknél - amelyek egyébként rendelkeznek e-stratégiával - sem ismert eléggé ennek hatása az egész vállalatra.

A cégek felső vezetősége általában tisztában van az átalakulás szükségességével, de az e-gazdaságot jellemző új vállalati kultúra azonban még nem honosodott meg. Ennek elsősorban az az oka - derül ki a felmérésből -, hogy az e-stratégia illetve a cégvezetés ez irányú lépései nem jelennek meg a vállalaton belüli kommunikációban. A felmérés lehetőséget ad az egyes iparágak összehasonlítására is: legfelkészültebbek a vegyipari és gyógyszergyártó cégek, a pénzügyi szektor vállalatai, valamint az informatikai, kommunikációs és szórakoztató ipari cégek. Ezzel szemben az autógyártás, illetve a szállítás és logisztika elmarad az átlagtól.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14