Álláshirdetéstől nyugdíjig…

, 2001. február 25. 21:16
…kíséri végig a dolgozó útját a humán informatika, amelynek a Nexon Kft. minden területére megoldást kínál, talán egy kicsit más közelítésből, mint azt általában szokták a különböző ügyviteli rendszerek. Ocskay Szilárd szerint, aki már hosszú évek óta vezeti és vezette sikerre a cégét, a korszerű és hatékony humán informatikai megoldás a bérügyvitelen alapszik.
Egy HR-program bevezetése rengeteg munkával jár, általában kínkeserves adatfeltöltési szakasz után kezdik használni az ilyen rendszereket a vállalatok, amibe persze óhatatlanul hibák sokasága csúszik, s a program még nem is működik igazán, máris több a bosszúság vele, mint haszon.

Nem így akkor, ha a HR rendszer egy, már működő, naprakész adatokat tartalmazó bérügyviteli (bérszámfejtő) rendszerre épül, amelyből automatikusan kerülnek át az adatok a HR-programba, biztosítva a HR-rendszer adatszükségletének 98%-át. Persze ehhez szükség van egy minden igényt kielégítő bérszámfejtő rendszerre, mondjuk egy olyanra, mint a Nexon BERENC nevű programja, amellyel több millió dolgozó munkabérét számfejtik évek óta az ország minden szegletében.

Az 1989-ben alapított Nexon Kft. saját fejlesztésű ügyviteli szoftverek készítésére, elsősorban a bérügyvitel számítógépesítésére szakosodott.

A szakosodás eredményeként ügyfeleiknek a sajátos magyarországi igényeknek megfelelő, a gyorsan változó jogszabályokat azonnal követő, minden vállalatirányítási rendszerbe jól integrálható bérügyviteli megoldást kínálnak. Ezen a területen az elmúlt tíz évben piacvezetővé váltak, és évről évre dinamikusan nő a termékeiket és szolgáltatásaikat igénylő ügyfelek száma. Egy ilyen állítást persze illik számokkal is alátámasztani, nos, csak a 2000. évben több mint 300 új partnernél telepítettek programokat. A BERENC bérszámfejtő szoftver vállalatok, közintézmények, gazdasági társaságok bér- és táppénzszámfejtési, bérfeladási, személyijövedelemadó-elszámolási, személyzeti és munkaügyi tevékenységének gyors és hatékony gépi feldolgozását teszi lehetővé. Önállóan is, de egységes ügyviteli rendszerek részeként, tetszőleges számú gazdasági egységre és alkalmazottra üzemeltethető. A Nexon programjainak hibátlan működésére korlátlan idejű garanciát vállal, a jogszabályi változásokat azonnal követik, így minden ügyfelük mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelő változattal dolgozik. Felhasználóik részére munkaidőben állandó ügyfélszolgálatot biztosítanak.

A BERENC beléptető és munkaidő-nyilvántartó rendszer intelligens eszközökből modulárisan építhető fel, alkalmas a dolgozók beléptetésére, az egyes épületek, szintek közötti mozgások figyelésére (esetleg megakadályozására), a benn tartózkodó munkatársak munkaidőadatainak lekérdezésére egyénenként, szervezeti egységenként, valamint a munkaidőadatok nyilvántartására és feldolgozására. A rendszer képes a feldolgozott munkaidőadatokat a BERENC bérmodul számára további feldolgozás céljából átadni. A BERENC beléptető rendszert a néhány főt foglalkoztató kisvállalkozásoktól kezdődően a több ezer fős, sok telephellyel rendelkező nagyvállalatokig egyaránt jól tudják használni, könnyebbé és hatékonyabbá válik általa a bérek elszámolása. A rugalmasság titka a rendszer moduláris felépítése, amely program- és eszközszinten egyaránt érvényesül. Ez teszi lehetővé, hogy alacsony költségszintről indulva tetszés szerinti nagyságú és szolgáltatásaiban is szintezett rendszereket lehet felépíteni ugyanazon eszközökből.

Ha erre a két, saját fejlesztésű Nexon-programra épülve vezeti be egy cég a humánerőforrás-kezelő – a szakzsargonban csak HR-ként aposztrofált – informatikai rendszerét, sokkal rövidebb idő alatt jut működő megoldáshoz, mint az, aki nem ezt az utat választja – állítja Ocskay Szilárd. Természetesen erre a területre is van ajánlatuk, a Best!HR nevű rendszer, amely azért kivételes a Nexon palettáján, mert nem az ő fejlesztésük, “csupán” honosították a rendszert. A “csupán” azért került idézőjelbe, mert jóval többről van szó, mint a program magyarításáról, a honosítás folyamatos és kreatív fejlesztőmunka, melynek során a Best!HR-t integrálják a BERENC bér- és beléptető rendszerrel.

A Best!HR Software az amerikai Best! Software és a német HR Software fúziójának termékeként keletkezett 1998-ban. A nemzeti piacukon már eredendően vezető cégek termékei az emberierőforrás-gazdálkodás egész területét lefedő, modulárisan felépülő rendszert képeznek. A szoftvert több mint 40 000 cég alkalmazza világszerte, flexibilitásának és egyéb előnyeinek köszönhetően az USA-ban, Németországban, Ausztriában és Svájcban piacvezető pozíciót foglal el. A Best!HR Software-programok a Microsoft Office köré épülnek, teljes mértékben kompatibilisek az MS Office elemeivel, az adatok közvetlenül adhatók át az egyes alkalmazásokba, és az MS Back Office biztosítja a Best!HR Software Microsoft-kompatibilis futtatását és adatbázis-kezelését.

A három termék mellett, amellyel komplett humán informatikai megoldást kínál a Nexon, a cég tevékenységének “negyedik lábát”, ahogyan Ocskay Szilárd fogalmaz, egy szolgáltatás adja. Bérszámfejtési “outsourcing” szolgáltatásuk lényege, hogy cégek, intézmények bérszámfejtéssel kapcsolatos problémáit teljes egészében átvállalják, így a Nexon biztosítja a bérügyviteli feladatok hosszú távú ellátásához szükséges összes feltételt, a magasan képzett szakembereket, a szükséges számítógépeket és a bérszámfejtő programot, a kellékeket, a papírt, a postaköltséget. A szolgáltatást a többi tevékenységtől teljesen elkülönítve, a legmagasabb adatvédelmi és titkossági követelményeket kielégítően végezik. A számfejtéshez szükséges információkat a kijelölt munkatársak, valamint az általuk díjtalanul biztosított legkorszerűbb, valós idejű számítógépes kapcsolat segítségével kapják és adják. Ez a kapcsolat azt is lehetővé teszi a partnerek számára, hogy a saját szempontjaik szerinti kimutatásokat azonnal megkaphassák.

A szolgáltatás is fejlődő terület a Nexon tevékenységében, a tavalyi év itt is jelentős előrelépést hozott, számszerűen 50%-os növekedést, ami öt új vidéki irodában és a tavalyelőtti létszámhoz képest kétszer annyi munkatársban ölt testet. A növekedés szükségszerű velejárója, hogy a Nexon kinőtte jól megszokott belvárosi telephelyét, s nemsokára szépen felújított saját székházba költözik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55