Dolby a vezeték nélküli weben

Tóth Kristóf, 2001. március 1. 19:31
A Thomas Dolby Robertson által alapított Beatnik zenei vállalkozás vezeték nélküli utakra lépett, elsőként üzleti szerződéseket kötött a Texas Instruments vezető chipgyártóval.
A Beatnik audio-engine, mely már a vezetékes hálózatról elérhető website-ok és online játékok hangeffektjeinek alapja, valószínűleg 2001 körül több millió mobiltelefon szerves része lesz.

A Texas Instruments (TI) tervei szerint egy leegyszerűsített Beatnik-szoftvert ültet jelgenerátor-processzoraira, melyeket a mobiltelefonok felében már ma is használnak. Az ARM is beleegyezett saját mikroprocesszor chipsetjei átprogramozásába.

Dolby állítása szerint az első audio-enginnel felszerelt mobiltelefonok megjelenése 2001 végére várható. Jó néhány alkalmazás számára fontos a tökéletesebb hangeffektek használata, gondoljunk csak a játékokra, vagy az olyan website-okra, melyek hangüzenetekkel segítik a weboldalak közti navigációt. A Beatnik jó néhány éve tevékenykedik a vezetékes weben, kézzelfogható eredményeit az online játékközösségek élvezhetik leginkább.

Dolby a vezetéknélküli-királyság egy részét szeretné meghódítani a Beatnik részére, azt a kezdeti stádiumban lévő piacot, mely még csak a közzétehető tartalom meghatározásán töpreng. Az elemzők véleménye megoszlik a felhasználási lehetőségek tekintetében. Egyesek üzleti alkalmazásokban, mások játékokban és zeneszóró szolgáltatások megvalósításában, hangosításában látnak fantáziát.

Dolby mindenesetre a mobilpiac igazi mozgatóira, a tinédzserekre összpontosít. "A fiatalság az a réteg, mely a vezetéknélküli-piac mozgatórugója, az ő kívánságaikat kell elsősorban szem előtt tartani. Ők leginkább személyes célokra használják készülékeiket, kapcsolatban akarnak maradni, kommunikálni szeretnének. A zene pedig egy olyan dolog, mely valószínűleg érdeklődésük középpontjában marad még hosszú-hosszú ideig" - írta a ZDNet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55