15 milliárd forint az információs társadalom fejlesztésére

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 2. 08:34
A kormányzat a Széchenyi-terv alapján az információs társadalom fejlesztésére az idén 15, jövőre pedig 28,9 milliárd forintot különített el, amelyre áprilistól lehet pályázni - közölte Szemerei Péter, a Miniszterelnöki Hivatal informatikai kormánybiztosságának főcsoportvezetője csütörtökön.
A világháló népszerűsítését célzó Internet Fiesta című nemzetközi program budapesti rendezvényén Szemerei Péter elmondta: az információs társadalom és gazdaságfejlesztési program egyrészt a számítástechnika oktatását és a számítógépes hátteret, másrészt a számítógépen hozzáférhető adatbázisokat, azaz az internetes tartalmat hivatott erősíteni.

A két évre rendelkezésre álló összegből közbeszerzéses és pályázati úton nyerhető támogatás, amelyből főleg gépbeszerzési, oktatási, távmunka, valamint tartalomszolgáltatói projektek finanszírozhatók - mutatott rá a főcsoportvezető.

Hozzátette: a Széchenyi-terv programja csak az információs társadalom fejlesztésének irányelveit fekteti le, a pontos célokat a néhány hónapon belül elkészülő "nemzeti információs társadalmi stratégia" határozza meg.

Szemerei Péter beszámolt arról, hogy a legutóbbi, rendelkezésre álló adatok szerint az ország lakosságának 14,6 százaléka rendelkezik számítógéppel, ám az internethez csatlakozó komputere csupán 2,4 százalékának van.

Ennek ellenére becslések alapján a világhálót használók száma 2,5 millió, ennek emelése az egyik cél - hangsúlyozta a szakember.

Szólt arról, hogy mintegy félmillióan iskolákban vagy azok könyvtáraiban férnek hozzá az internethez.

- Ezért kiemelt fontosságú a könyvtárak számítógép- és szoftverellátottságának javítása, többek között erre is lehet majd pályázati pénzeket nyerni - fűzte hozzá Szemerei Péter.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36