Mindenki profitál a nyomtatómegosztásból

Girnt József, 2001. március 4. 22:55
Előző számunkban már bemutattuk a hardveres nyomtatómegosztás előnyeit, mint kiderült, ez az egyik legjobb megoldás arra, hogy kevesebb nyomtatót használjunk gazdaságosan. Az ilyen megoldás előnye, hogy bárhová elhelyezhető a nyomtató, csak hálózati csatlakozó szükséges, s további jó tulajdonság, hogy a printer távolról menedzselhető, állandóan bekapcsolva tartható. Perjési Zoltán, a Hewlett-Packard Magyarország Kft. technikai konzulense új szempontokból is megvilágítja a JetDirect előnyeit.
- A könnyen belátható gazdasági nyereség mellett milyen nem számszerűsíthető előnyöket kínál a nyomtatásmegosztás a kis- és nagyvállalatoknál, különösen e feladat JetDirecttel való megvalósítása?

- Mindenki profitál a nyomtatómegosztásból. A felhasználók sokféle tudású, teljesítményű, papírkezelési (szortírozó, tűző, nagy kapacitású bemeneti tálcák, borítékadagoló stb.) opciókkal ellátott nyomtatók használói lehetnek. Vagyis az összes dolgozó által elérhetővé válnak a nagyon drága printerek (például egy színes lézernyomtató) is. Nem kell foglalkozniuk a menedzselésükkel, mivel az az adminisztrátorok feladata. A cég beszerzési osztálya és a vállalatvezetés általában üdvözli a költséghatékony nyomtatást, a kevesebb leállást és a dolgozók hatékonyabb munkavégzését. Ráadásul a JetDirect eszközök installálása rendkívül egyszerű. Egy DHCP- vagy BOOTP-szerver IP-címet adhat neki, vagy egy NDPS-szerviz elérhetővé teheti Novell-környezetben. A plug-and-playszerű könnyű beüzemelés után jöhet a finomhangolás, amit Telneten át, Web JetAdminnel vagy a beágyazott webszerverrel tehetünk meg. Unix- és Macintosh-környezetben is egyszerűen telepíthetőek a HP-nyomtatószerverek.

- A hálózati nyomtatás egyik nagy előnye a távoli menedzselhetőség. Előfordulhat-e, hogy arra fel nem jogosítottak kezdjék "távolról" menedzselni a nyomtatónkat, vagy hogy jogosulatlanul használják a printert?

- A nyomtatók távolról történő menedzselése csak úgy alkalmazható, ha biztosítottak a védelmi pontok. A Web JetAdmin például öt védelemi szinttel rendelkezik. A jogosulatlan nyomtatást az alapkonfigurációkban nem szokták védeni, de opcionálisan szoftveres (felhasználói jogok, speciális alkalmazás) vagy hardveres (smart kártya) úton megoldható.

- Milyen biztonsági beállítási lehetőségeket építettek a JetDirectbe?

- A JetDirect NVRAM-jában tárolódó jelszóval védhető az adminisztrátori szint, így elkerülhető az illetéktelen nyomtatókonfigurálás. Érdemes megjegyezni, hogy a JetDirect lelke a firmware, amely további egyedülálló képességekkel rendelkezik. A HP központi weboldaláról (www.hp.com) ingyenesen letölthető a legújabb firmware-verzió, a frissítést kényelmesen kezelhető szoftverrel (HP Download Manager) vagy a WebJetAdminnel végezhetjük el. A frissítésekről azért célszerű nem megfeledkezni, mert nemcsak a hibajavításokat kapjuk így meg, hanem újabb funkciókkal is gyarapszik a nyomtatószerverünk (például SLP-támogatás, HP All-In-One szkenneléstámogatás stb.).

- Az előnyök között említik a redundanciát. Mit jelent ez a JetDirect esetében?

- Arról van szó, hogy amennyiben legalább két ilyen eszközzel rendelkezünk, és az egyik meghibásodik, akkor a másik eszköz átveszi a feladatait. Egy hálózati nyomtató problémája esetén (kétirányú kapcsolatot feltételezve) a felhasználó azonnal értesülhet a nyomtatás sikertelenségéről, sőt arról is, mi okozta a gondot. A redundancia abban segít, hogy a nyomtatandó feladatot (újra) elküldheti egy másik, azonos tudású nyomtatóra. Egy jól képzett felhasználó el sem küldi a nyomtatnivalóját anélkül, hogy előzőleg ne győződne meg a printer elérhetőségéről. Ezért építettek be a távoli nyomtatómegfigyelő rendszerekbe felhasználói szintet.

- A nyomtatók menedzselésére jó megoldás a Web JetAdmin használata. Melyek azok a többletfunkciók, amelyeket a különböző operációs rendszerek nem biztosítanak, vagy csak körülményesen érhetők el?

- Az ingyenes Web JetAdmin segítségével az interneten vagy intraneten keresztül menedzselhetjük nyomtatóinkat, a szoftvercsomag bármelyik számítógépen használható, ahol támogatott webböngésző fut. A Web JetAdmin SNMP (Simple Network Management Protocol) protokollal kommunikál a nyomtatóval, így nem terheli az esetleg egyébként is forgalmas hálózatot. Képes adatokat gyűjteni a nyomtatókról statikus, illetve dinamikus módon, adatbázisban tárolja a fontos információkat. Az adminisztrátor különböző szempontok alapján csoportokba rendezheti a printereket, s ezekhez akár térképeket is rendelhet, amelyeken a nyomtatók fizikai helyét ábrázolják. A nyomtatók távolról is installálhatók, tehát az adminisztrátor akár egy ibizai hotelszobából is telepítheti munkahelyének egyik szerverére az újonnan kapott nyomtatót. A Web JetAdmin jól konfigurálható riasztásokat is tud küldeni e-mailben: más kaphat figyelmeztetést, ha fogyóban a toner, és más, amikor már ki is ürült a kazetta.

- A JetDirect eszközök tartalmaznak egy úgynevezett embedded webszervert. Ez milyen lehetőségeket nyújt, s azokat hogyan lehet a legjobban kihasználni?

- A beágyazott webszerver az utóbbi évek internetrobbanásának szükségszerű újítása volt. Ez a vonulat erősen fejlődik abba az irányba, hogy minden hálózati eszközben legyen webkiszolgáló. A nyomtatás terén először a JetDirect kártyák firmware-jében jelent meg, de már a legmodernebb nyomtatók is futtatnak ilyet. Ez a képesség akkor hasznos, ha kevés nagy tudású nyomtatónk van, és egyszerre csak egy printert akarunk távolról menedzselni (státusfigyelés, konfigurálás). A legújabb beágyazott webszerverek hiba esetén e-mailt is tudnak küldeni az előre beállított cím(ek)re.

- Vállalatvezetőknek, a költségekért felelős munkatársaknak fontos lehet tudni, hogy ki, mikor, mennyit nyomtatott. Képes adminisztrálni ezt a JetDirect, vagy más módon kaphatók meg ezek az információk?

- A JetDirect kártyák nem gyűjtenek információt a nyomtatásokról, de több olyan szoftver is létezik, amely követni tudja a felmerülő költségeket. Ezek a programok általában úgy működnek, hogy értelmezik a felhasználó által elküldött nyomtatási feladatot: rögzítik, hogy ki küldte, hány oldal volt, egy- vagy kétoldalas, melyik nyomtatóra ment, milyen papírt használt - és így tovább. Két erre a célra kifejlesztett szoftvert említenék meg: a PrintControlt és a MegaTracket.

- A JetDirect eszközökből kapható külső és belső változat. A nyilvánvaló különbségeken kívül mi az eltérés a kettő között, és mikor melyik használata ajánlott?

- A belső eszközök csak azokban a nyomtatókban használhatók, amelyek rendelkeznek a megfelelő bővítőhellyel (MIO vagy EIO), előnyük az integráltság. Beszerelésük után a nyomtató szerves részévé válnak, így egy weblapként látszik a JetDirect, illetve a nyomtató beágyazott webszervere. A külső JetDirect eszközök nagy előnye a rugalmasság, bármilyen (nemcsak HP), hálózatba kötésre alkalmas (nem GDI-) nyomtatóval használhatók. Külön megemlítendők a három párhuzamos porttal rendelkező modellek. Egy nyomtatószerver több printert is kiszolgálhat, amivel költséget és felhasználói licencet spórolhatunk meg, ugyanis a háromportos modell csak egy IP-címet használ.

- Egyre jobban terjednek a vegyes hálózatok. A HP nyomtatómegosztó eszközei képesek többféle protokollt használni.

A kézenfekvő előnyökön túl mire használható ez a lehetőség?

- A vegyes hálózatok több protokollt is használhatnak, amelyek közül nyomtatásra a legelterjedtebb a TCP/IP, az IPX/SPX, a DLC/LLC és az AppleTalk. A JetDirect kártyák vagy külső eszközök támogatják az említett protokollokat, sőt automatikusan kapcsolnak közöttük. Az adminisztrátor le is tilthatja a protokollok némelyikét, ezáltal leválaszthat felhasználókat a nyomtató eléréséről.

Hewlett-Packard-megoldások

Secure Print: E portfólió termékei megakadályozzák a kiemelt vállalati adatok, értéket megtestesítő dokumentumok és nyomtatási erőforrások illetéktelen megszerzését, ezzel is mérsékelve a titkos dolgozói és vállalati információk nem rendeltetésszerű használatából adódó kockázatokat.

Distributed Print: A HP nemrég bemutatott Intelligent Document Formatting technológiája olyan, az üzleti dokumentumok egyszerű létrehozását és kezelését támogató, intelligens nyomtatási erőforrásokhoz juttatja a vállalatokat, amelyek segítségével formázatlan adattömegeiket rövid idő alatt és költséghatékony módon formázott anyagokká alakíthatják át. Ez a portfólió a HP Distributed Host Printing megoldását is tartalmazza, amely révén a nagyvállalatok korábban beszerzett mainframe-gépeik és középkategóriás rendszereik üzleti információit helyi hálózati nyomtatókra továbbíthatják.

Print Management: Ez a portfólió két újonnan kifejlesztett HP-megoldást tartalmaz (Job Accounting és High Performance Printing System - HPPS). A nyomtatási feladatok elszámolását megkönnyítő Job Accounting integrált költségkövető és megtérülési rendszer segítségével a szervezetek folyamatosan nyomon követhetik és elemezhetik a nyomtatási és fénymásolási költségek alakulását, illetve különféle kimutatásokat is készíthetnek róluk. A szerver alapú HPPS szoftverrendszer a többfunkciós környezetek nagy volumenű batch tranzakciós és részlegszintű nyomtatási feladatait clusteres elrendezésű, dedikált HP LaserJet nyomtatókra irányítja.

Kulcsszavak: printer HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59