Harmadik generációs szolgáltatás második generációs hálózaton

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 13. 13:20
A brit és nemzetközi Orange mobilszolgáltató megkezdte új szerkezete árusítását: ez a Videophone. A készülékbe szerelt kamera révén a partnerek láthatják egymást a mobilbeszélgetés közben, feltéve, hogy mindkettőjüknek van Videophone-ja.
Szakmai becslések szerint azonban ez a közeljövőben nem valószínű, amiként az sem, hogy efféle futurista szolgáltatások kihúznák a távközlési ipart a jelenlegi csávából. Annyi bizonyos, hogy más távközlési cég nem árusít efféle készüléket, és nem is tervez hasonlót a közeljövőben. A dél-koreai Samsungnál hétfőn nem erősítették meg újságírók érdeklődésére, hogy hasonló készüléket gyártanának jövő év végétől.

A Videophone darabja 1300 fontba kerül - a tavaly év elején tervezett, ugyancsak nem csekély 500 font helyett -, de ez még a kisebbik baj annak, aki megengedheti magának. A nagyobbik az, hogy a kézi készülék 18 centiméter hosszzú, 8 centiméter széles, háro centiméter vastag és fél kilót nyom. Tavaly év elején még azt ígérték, hogy legföljebb kétszer olyan nehéz lesz, mint a most szokásos mobiltelefonok, amelyek 12-14 dekásak.

Az Orange-ot 1999 végén a német Mannesmann felvásárolta, majd tavaly kora tavasszal a német céggel együtt a Vodafone birtokába került. Versenyfelügyeleti okból a Vodafone nemrég eladta az Orange-ot a France Télécomnak. Az Orange-nál még a cég önálló korában, a kilencvenes évek végén kezdtek bele a Videophone fejlesztésébe. Egyetlen nagy gyártó sem állt kötélnek, ezért kénytelenek voltak saját csapatot összehozni brit kisvállalatokból és egyetemi szaktudósokból a technológia kidolgozására. A sorozatgyártást a közepes méretű kanadai Celestica Inc. elektronikai vállalatra bízták.

- Harmadik generációs szolgáltatást kínálunk második generációs hálózaton - mondta hírügynökségeknek az Orange szóvivője. Elismerte, hogy a Videophone nem lesz "fő jövedelemtermelő", de úgy vélte, az idén 5-10 ezer darabot csak eladnak belőle. Igazi értelmét abban látta, hogy különleges jövőbe látást tesz lehetővé a cég számára: esetleg felmérhető, hogy milyen igény van ténylegesen a piacon a harmadik generációs szolgáltatásokra.

Az Orange közkézi részvényei 5,55 fontot értek hétfőn kora délután a londoni értéktőzsdén, 8 pennyvel kevesebbet, mint pénteken záráskor. A párizsi értéktőzsdén ugyanakkor 8,78 euró volt az ára, 0,79 százalékkal alacsonyabb a pénteki zárónál. Egy hét alatt 3,15 százalékkal drágult ez a részvény Párizsban, de az év elejéhez képest még 6,6 százalékos veszteségben van, tavaly március elejéhez képest pedig 5,85 százalék a vesztesége.

Kulcsszavak: Orange mobilszolg +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52