Antenna Hungária: a DVB-T televíziózás meghonosításáért

Kovács Attila, 2001. március 15. 10:35
A digitális elven működő televízió, amely már élő valóság a műholdas műsoroknál (DVB-S), Európában több helyen a kábeltelevízióknál is (DVB-C), földfelszíni sugárzott variációja (DVB-T) még ritkaságnak számít, bár jelentősége legalább akkora, mint a fekete-fehér televízióról a színesre történő átállásnak.
Előnyei: egyszerűbb antenna, kiváló minőségű mobil vétel, megnyitja az utat a műsorok özönében való tájékozódást megkönnyítő, automatikusan aktualizált elektronikus programkalauz (EPG) és a különböző interaktív szolgáltatások előtt. A műsorszolgáltató számára kisebb energiafelhasználást és nagyobb frekvenciahatékonyságot, valamint jelentős mértékű (más szolgálatok számára felszabadítható – tehát eladható) spektrumot jelent.

Noha a DVB-T rendszer nemzetközi szabványosítása már megtörtént, elterjedését gátolja a vételhez szükséges adapter (set-top-box) jelenlegi magas ára.

Stefler Sándor (Antenna Hungária) arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy cége saját erőforrásaira támaszkodva már kb. egy éve végez kísérleti célból Budapesten DVB-T sugárzást, bár ennek vételére alkalmas készülékek még nincsenek kereskedelmi forgalomban. A kereskedelmi mértékű szolgáltatás beindítása előtt azonban sok szabályozási feladatot (használható frekvenciák kijelölése és koordinálása, új piaci szereplők kijelölése, egyeztetés a műsorszolgáltatókkal és a jogtulajdonosokkal, elfogadható árú vevőberendezések megkeresése) kell ellátni. Mindehhez legelőször is kormányszintű döntés (legalábbis egy határozott szándéknyilatkozat) kell. Nem kerülhető meg az új médiának az egységes hírközlési törvénnyel és a médiatörvénnyel való összehangolása.

Ezek érdekében kezdett el lobbizni a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klubja. Havi rendezvényei nyilvánosak és az elmúlt fél évben igen nagy számú (szakmai) érdeklődőt vonzottak. Tanulmány is készült a DVB-T bevezetésének stratégiájára, sőt az ORTT még határozatot is hozott a tervezhető menetrendre vonatkozólag.

Híreink szerint az Informatikai Kormánybiztosság is foglalkozik a kérdéssel, ennek hatására remélhetőleg hamarosan a kormány szabad utat adhat az információs társadalom ezen minden valószínűség szerint leghatékonyabb médiájának.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14