Mobilizált családok

Kollár Csaba, 2001. április 1. 20:57
A mobiltelefonok felbecsülhetetlen értéket képviselhetnek a modern családok életében – derül ki egy most megjelent felmérésből. E trendre figyelve egy fejlesztőcég olyan szoftvert dobott piacra, mely lehetővé teszi, hogy saját családi profilt alakítsunk ki mobiltelefonunkon, amelyet a családtagok WAP-on és web-en egyaránt elérhetnek.
Európai északi részén a legtöbb családban egynél több mobiltelefon van, és amikor egy gyerek eléri a 12 éves életkort, akkor ő is saját mobiltelefont kap. A szülők azt állítják, hogy a mobiltelefon virtuális köldökzsinórt jelent közöttük, és gyerekeik között, ha pl. a gyerek nem jön haza a megbeszélt időre, azonnal fel lehet hívni, és meg lehet tudni, hogy mi a késés oka, vagy, hogy nem történt-e valami baj. De a családi munkát is megkönnyítheti a mobiltelefon, hiszen a feleség odaszólhat hazafelé autózó férjének, hogy vegyen meg még egy-két dolgok a közértben, vagy a férj hazaszólhat, hogy mikorra kéri a meleg vacsorát.

A mobiltelefon-gyártók felismerve a családi mobiltelefon-használat előnyeit, a CeBIT-en bemutattak néhány ilyen fejlesztésű modellt is. Az Ascom például az Eurit 4000 telefonjának prezentációjában kihangsúlyozta, hogy a készülékben levő, a norvég Colibria cég által fejlesztett szoftver nagyban megkönnyíti a családszervezést. A szoftver lehetővé teszi, hogy saját családi profilt alakítsunk ki mobiltelefonunkon, amelyet a családtagok WAP-on és web-en egyaránt elérhetnek.

A tanulmány összefoglalójában megjegyzi, hogy a jövőben komoly gond lehet a családdal való kapcsolattartás, különösen akkor, ha valakinek kiterjedt és aktív a rokoni hálózata. A vezeték nélküli technológiák fejlesztése e probléma megoldásában is segítségünkre lehet, bár a személyes kapcsolatok fontosságát, ahogy régen a levél sem, úgy most, és a jövőben a mobiltelefon sem pótolhatja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14