GKI felmérés az internetgazdaságról

Enyhe optimizmus

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 25. 20:12
A kis- és nagykereskedelmi vállalkozások mintegy 8-9 milliárd forintot fordítottak tavaly internetes üzleti fejlesztésre, ami véleményük szerint az idén növekedni fog - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. felméréséből. Az internetes üzleti fejlesztésre fordított kiadásaik a beruházási ráfordításaik mintegy 4 százalékát teszik ki.
A GKI a Webigen Rt.-vel és a Sun Microsystems Magyarországgal együttműködve negyedévente vizsgálja az internethasználati szokásokat, a magyar elektronikus gazdaság fejlődését. A felmérés során 20, vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató és 1999-ben 100 millió forintnál nagyobb árbevételt elért kis és nagykereskedelmi cégeket vizsgáltak. A válaszoló cégek reprezentáltsága az árbevétel alapján 5,6 százalék.

A válaszadó nem hálózatban üzemelő kereskedelmi cégeknél jelenleg átlagosan 2,4 fő felelős az információ technológiáért, míg a kereskedelmi hálózatoknál 3 fő. Ez az érték 12 hónap múlva várhatóan 3,1-re, valamint 4 főre fog emelkedni, ami 25-33 százalékos növekedést jelent.

Szinte mindegyik hálózatban üzemelő válaszadó kereskedelmi cég jelezte, hogy vásárolt az interneten keresztül. A hazai oldalakat háttérbe szorítva inkább a nemzetközi piactereket részesítették előnyben a hálózatos kereskedelmi cégek.

A hálózatban üzemelő, 3 vagy annál több üzlettel rendelkező kereskedelmi cégek ötöde már kialakította elektronikus kereskedelmi stratégiáját, 66 százaléka egy-két éven belül tervezi, 14 százalék pedig nem kíván ilyen jellegű stratégiát felállítani.

A GKI felmérése megállapítja, hogy a kereskedelmi cégek becsült internetes reklámkiadásainak nagysága 2000-ben elérte az 1,2 milliárd forintot. A felmérés eredményeit egy indexben, a GKI-Webigen kereskedelmi internet-üzleti indexben összegzik, amely a magyar gazdaság vizsgált szegmensének az internettel és az internetes üzleti alkalmazásokkal kapcsolatos várakozásait számszerűsíti.

Az index meghatározásához az internetes értékesítés és beszerzés várható alakulását, az internetnek a vállalat piacára gyakorolt hatását és az internet lehetőségeinek jelenben és jövőben vélt kihasználását kellett megismerni. Az idei év első negyedévében a GKI-Webigen internet-gazdasági indexének értéke az előző negyedévi -11 után javult és elérte a 7,3-at. Mivel az index értéke -100 és +100 között ingadozhat, ezért a kapott érték enyhe optimizmust mutat - derül ki a felmérésből.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50