Felmérés a magyarországi internetezésről - World Internet Project

Lassul a számítógép-ellátottság üteme

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 28. 13:43
Lassul a számítógép-ellátottság üteme: míg 2001-ben az előző évhez képest 29 százalékkal több háztartásban volt személyi számítógép, az idei ellátottság a tavalyihoz képest már csak 14 százalékkal növekedett.
Mindez a World Internet Project (WIP) elnevezésű nemzetközi felmérés magyarországi vizsgálatából derül ki, amelynek gyorsjelentését szerdán mutatták be Budapesten a tanulmány készítői.

Az 1999-ben elindult WIP egy tíz éven át tartó nemzetközi összehasonlító panelvizsgálat, amely az évről évre ismétlődő felmérésekkel egyebek között az internet használatáról, annak terjedéséről, a használatot gátló és serkentő tényezők alakulásáról ad számot. A WIP-hez idén csatlakozott Magyarország.

A BME Információs Társadalom- és Trendkutató Központ, valamint a Társadalomkutatási Intézet által készített gyorsjelentés megállapítja, hogy 2002 őszén a magyarországi háztartások 26 százalékában van legalább egy számítógép, ez a tavalyi adatokhoz képest négy százalékos növekedést jelent. Míg korábban a számítógéppel rendelkezők 27 százaléka volt képes az internetre csatlakozni otthonról, 2002 őszére ez 31 százalékra emelkedett.

Az internethasználat fő helyszíne azonban továbbra is a munkahely vagy az iskola: a 15 évesek és annál idősebbek 15 százaléka használja a világhálót az említett helyeken, míg a lakosság mindössze 7 százalék internetezik otthonról. A megkérdezettek több mint a fele úgy érzi, nőtt munkájának hatékonysága, amióta munkahelyén van internet.

Az internethasználati szokásokkal kapcsolatban a felmérés megállapítja, hogy 2002-ben is az elektronikus levelezés és a munkával kapcsolatos információkeresés a leggyakrabban végzett tevékenység, kevésbé elterjedtek a szabadidős időtöltések. Az is kiderül, hogy a válaszadók mintegy 90 százaléka sosem használta bankügyeinek intézésére vagy vásárlásra a világhálót. A tanulmány felméri a vezetékes- és mobiltelefonok használatát, a különböző multimédiás eszközök elterjedtségét is.

Dessewffy Tibor, a kutatás egyik vezetője úgy vélte, hogy miközben az információs forradalom alapvető változásokat indított el a távol-keleti térség, Amerika és Európa számos országában, addig Magyarországon ez az áttörés továbbra is várat magára. A sajtótájékoztató résztvevői hangsúlyozták, hogy a politikai és gazdasági élet szereplői, a kutatás-fejlesztés képviselői, valamint a civil szervezetek közötti szorosabb együttműködésre lenne szükség, ahhoz, hogy mindez megváltozzon. Azt is elmondták, hogy a felmérés eredményeit a közeljövőben az interneten is közzéteszik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50