Térinformatikai laboratórium nyílt a Műegyetemen

Kovács Attila, 2001. április 26. 14:51
Április 26-án Sík Zoltán informatikai kormánybiztos nyitotta meg a BME Fotogrammetriai és Térinformatikai tanszékén 80 millió forintos beruházással kialakított térinformatikai laboratórium első fejlesztési ütemét.
A kor színvonalának megfelelő infrastruktúrát teremtő labor fejlesztését támogatta a MeH Informatikai Kormánybiztossága és az Oktatási Minisztérium k+f pályázata. A labort, amelyben 30 hallgatói hálózati munkahelyet alakítanak ki, és amely két szervert és négy kutatói munkahelyet is tartalmaz, összesen 420 hallgató oktatására kívánják felhasználni. A fotogrammetriai integrált szoftver- és hardveregyüttest az Integraph Magyarország szállította, gyártója pedig a Z/I Imaging Ltd. A projekt keretében Európában elsőként került telepítésre a legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselő Imagestation 2001 Z digitális fotogrammetriai mérőrendszer, amelyre az egyetem az Imagestation SSYK digitális fotogrammetriai szoftvereket telepítette.

Az átadási ünnepségen három rövid előadás is elhangzott, mégpedig az emberi környezettel kapcsolatos információéhség és a térinformatika lehetőségeiről, a laboratórium szerepéről az információs társadalomra való felkészülésben, továbbá a térinformatika jövőképéről az információs társadalomban témában. A labor megvalósításában az Integraphon kívül az Alinor Kft., a HP Magyarország, az LNX, a NET Kyft. és az RCE Kft. is közreműködött.

Kulcsszavak: BME MeH felsőoktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14