Microsoft: gyűlnek a viharfelhők?

Tóth Kristóf, 2001. november 3. 09:34
Ahogy az várható volt, a szoftveróriás cég konkurensei csütörtökön azzal vádolták meg a Microsoftot, hogy az új Windows Media Player Windows XP-hez való csatolása olyan lépés volt, mely komoly mértékben megsértette az Egyesült Államokban érvényben lévő antitröszttörvényeket. Ez a vád akkor éri a Microsoftot, amikor még a korábbi antitrösztperei sem értek véget, és az ügyet még mindig vizsgálja egy fellebbviteli vizsgálóbizottság.
A cég korábbi antitrösztperei egyébként azzal kapcsolatosak, hogy a Microsoft az Internet Explorer webböngésző szoftvert integrálta a Windows 98 operációs rendszerbe, és ezzel a lépésével megsértett különböző, a piaci szabadversennyel kapcsolatos törvényeket.

"A Microsoft ismét megmutatta, hogy az általuk már többször használt termékkapcsolással hogyan kell megsérteni az 1995-ben elfogadott engedélyeztetési határozatot, valamint a Sherman-törvény első és második cikkelyét" - nyilatkozta a Procomp (Project to Promote Competition and Innovation in the Digital Age) egyik képviselője.

A Microsoft képviselője az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, tény, hogy amennyiben a felhasználók a legfrissebb Windows Media Playert szeretnék használni, akkor ehhez meg kell vásárolniuk a Windows XP operációs rendszert, azonban a Microsoft szerint ezzel kapcsolatban semmilyen probléma sem merülhet fel. A cég képviselői természetesen tagadták, hogy ezzel a lépéssel bármilyen antitröszttörvényt megsértettek volna, és elmondásuk szerint ez az egész ügy annak köszönhető, hogy a Microsoft konkurensei megpróbálják megakadályozni, hogy a Microsoft fejlesztői minél fejlettebb szolgáltatásokkal lássák el az új generációs Windows operációs rendszert, a Windows XP-t.

"Úgy látszik, piaci versenytársaink azt szeretnék elérni, hogy hagyjunk fel szoftvereink folyamatos fejlesztési munkálataival" - nyilatkozta a ZDNet-nek Jim Cullinan, a Microsoft szóvivője.

Szakértők szerint a Windows Media Player legújabb, nyolcadik kiadásának a RealNetworks által fejlesztett Realplayer lejátszó szoftver, valamint az Apple Computer által fejlesztett Quicktime szoftver lehet a legkomolyabb piaci ellenfele, így minden bizonnyal ezen cégek is képviseltetik majd magukat a Microsoft elleni újabb antitrösztperekben. A Microsoft antitrösztügyein dolgozó washingtoni ügyészek reményei szerint a Microsoftot nemcsak a most kipattant ügyben ítélik majd el, hanem a korábbi Explorer-botrányban is megkapja majd méltó büntetését a szoftvercég, vagyis hogy feldarabolják két részre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55