Mobiltelefon egy PDA-ban

Tóth Kristóf, 2001. május 4. 21:34
A Samsung kifejlesztette azt a kis méretű, hordozható eszközét, amely a hagyományos PDA-funkciók mellett a mobiltelefonoknál megszokott szolgáltatásokat is támogatja.
A legtöbb cég, köztük a Samsung is úgy látja, hogy a mobileszközöknek nagy jövőjük lesz. Éppen ezért óriási összegeket szánnak a hordozható készülékek kifejlesztésére. A felmérések szerint a felhasználók a kis méret mellett fontosnak tartják többek között a funkciókban gazdag kialakítást. Természetesen ezeket a szempontokat a Samsung is figyelembe vette, amikor kifejlesztette azt a legújabb, Palm OS alapú, SPH-I300 nevű PDA-ját (Personal Digital Assistant), amely egy mobiltelefont is képes helyettesíteni.

Egy Palm OS alapú, mobiltelefonként is alkalmazható PDA-t a Kyocera már tavaly novemberben bejelentett. A Samsung új eszköze nagyon hasonlít a Kyocera telefonjára, de annál jobb teljesítménnyel rendelkezik. A Samsung új készüléke nem nagyobb egy átlagos mobiltelefonnál. A Kyocera termékével ellentétben az SPH-I300 már színes kijelzővel rendelkezik. Ez ugyan kisebb egy hagyományos Palm kijelzőnél, de nagyobb fényerejű. Sajnos csak 256 színű megjelenítésre képes, és a felbontása is csak 160x160 pixeles. Az érintő képernyős kijelző érdekessége, hogy a teljes területén érzékeli a felhasználói műveleteket. Ebből a szempontból az SPH-I300 nagyon hasonlít a nemrégen bejelentett HandEra 330 PDA-hoz.

Az SPH-I300 a Palm OS 3.5-ös verzióra épül. Ennek megfelelően minden olyan funkció alkalmazható, amelyek a jelenleg is kapható PDA-kban megtalálhatók. Így lehetőség van például a telefonkönyv, a naptár és egyéb hasonló komponensek használatára. Ezek mellett webes alkalmazások futtatására is van mód. Ez többek között a beépített, 8 megabájt kapacitású memóriának köszönhető. A Samsung képviselője elmondta, hogy az SPH-I300 az integrált telefontól eltekintve leginkább a Palm VII készülékekre hasonlít.

A Samsung tervei szerint az SPH-I300-as modell augusztusban kerül piacra. Az ára várhatóan 500 dollár (150 000 forint) környékén lesz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50