Nokia: a 3G mobilkommunikáció hajnalán

Kovács Attila, 2001. május 8. 07:56
A harmadik generációs eszközök Nokiás megközelítéséről tartott a társaság tájékoztatót május 7-én.
Az ismertető előadást bemutató követte. Heikki Vappula ügyvezető igazgató bevezetőjében kifejtette, a 3G új technológiát és új szolgáltatásokat jelent. Magyarországon is, mint a világ minden országában, alapvetően meg fog változni a távközlés, rendkívül jelentős átrendeződés lesz a piacon, új cégek fognak megjelenni, mint győztesek ebben a versenyben, mind a szolgáltatók, mind az infrastruktúrát építők részéről.

Gábriel Zoltán műszaki igazgató szerint a Nokiának erős jövőképe van a mobil telekommunikáció fejlődéséről. A helyi és országos lefedettségű hálózatok IP alapú hálózatokban fognak összeolvadni a közeljövőben. A felhasználó szinte láthatatlan szolgáltatásokat használhat, amihez nem kell technikai tudás, életünk szerves részét fogja képezni a kommunikálás. Világviszonylatban ez év végére 1 milliárd mobilhasználó várható. A mobiltelefon fejlődése segít meghaladni a korlátokat, melyeket a PC-hez szükséges beruházás és szakismeret igénye állított a továbblépés útjába. 2001-ben a mobil internetet használók száma meg fogja haladni a PC-s internetet használók számát. A jelenlegi GSM hálózatok a lassú adatátvitel miatt nem képesek többet nyújtani. Ez nagyon gyorsan meg fog változni, a jövőben a terminálok fejlődésével, bonyolultabb, de kezelhetőbb szoftverekkel a szolgáltatások száma ezer fölé is mehet. A készülékek multimédiások lesznek, egy éven belül minden új mobiltelefonnak beépített kamerája lesz.

Heikki Vappula előadásában hangsúlyozta, a végfelhasználók sokkal több pénzt fognak különböző szolgáltatásokra költeni, ezért fektetnek be pénzt harmadik generációs eszközökbe a távközlési szolgáltatók, de a további új befektetéseket nem a felhasználóknak kell megfizetni az árban, hanem egyéb ipari területekről áthelyezett pénzekről lesz szó. A Nokia évente egy-egy új terminált fog megjelentetni. Magyarországon mindenféleképpen aktív párbeszédre van szükség az elkövetkező hónapokban, ez közös felelőssége az ipar és a kormányzati szereplőknek, illetve a sajtónak, hogy a szolgáltatók kb. 2003 környékére a teljes IP alapú mobil szolgáltatással megjelenjenek—mondta Vappula.

A bemutatón megjelent Stumpf István kancellária miniszter és Rogán Antal, a Parlament Informatikai Bizottságának elnöke is kipróbálta üzem közben a 3G hálózat lehetőségeit: mobil csatlakozású note-bookon keresztül kommunikáltak egymással. A miniszter kifejezte reményét, hogy a következő kormányzati ciklus idején már üzemszerűen használhatunk ilyen rendszert. Elmondta, a 3G tender kiírása valószínűleg őszre várható, a maga részéről a versenypályázat mielőbbi kiírásán dolgozik, bár a kérdéskör nyugati állásáról érkező hírek óvatosságot sugallnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36