Vezeték nélküli kapcsolat a hallássérültekért

Kollár Csaba, 2001. május 14. 19:20
Az Európai Unió a WISDOM-ot találta alkalmasnak arra, hogy 5,3 millió dollár értékben, az elkövetkező három évben a 3G technológiák felhasználásával könnyebbé tegye a hallássérült emberek életét.
Németország, Svédország és Anglia üzleti vállalkozásai és egyetemei egyesítették erőiket, hogy létrehozzák a WISDOM (Wireless Information Services for Deaf People on the Move) projektet azzal a feladattal, hogy a süket emberek vezeték nélküli kommunikációját elősegítse.

Az egyik német műszaki egyetem tudósai olyan terveken dolgoznak, melyek egyesítik a jelnyelv felismerési technológiáját a vezeték nélküli kommunikációs eszközök technológiájával. Britta Bauer kutatómérnök szerint „a halló emberek számára magától értetődő a kommunikáció mobiltelefonon. E lehetőséget szeretnénk megadni a süket emberek számára is. Ha nagyon gyorsan elő tudom állítani a jelet (értsd: a jelnyelv elemeit), például a sporthoz vagy a hírekhez, akkor a süket emberek a kijelzőn folyamatosan nyomon követhetik az eseményeket. Ennek megalkotása az egyik fő feladatunk”.

A WISDOM már elkészült egy olyan vezeték nélküli eszközzel, ami képes megérteni a süketek jelbeszédének 9 jelét. Ez csak a kezdet. A tudósok már megalkottak egy olyan videokapcsolatot, ami élő tolmácsszolgáltatásként működik. Ez egy süketek számára készített fordítógép, ami lehetővé teszi, hogy a hallókkal sikeresen kommunikáljanak. Az esélyegyenlőség érdekében az Európai Unió fontosnak tartja, hogy a süketek (és egyéb érzékelésben korlátozottak) a bankokban, a hivatalokban és egyéb helyeken el tudják intézni dolgukat – nyilatkozta az EU egyik szóvivője. Ebben a WISDOM projekt, és annak vezeték nélküli, mobilizált alkalmazásai sokat segíthetnek.

A tesztekre Angliában kerül sor, ezt követően pedig Svédországban és Németországban. Felmérések szerint a lakosság 0,2%-a nem képes az auditív érzékelésre. Különösen a mobiltechnológia mutathatja meg a mindennapi élet különbségét a hallók és a süketek számára. Az esélyegyenlőség érdekében a kutatásokat az Ericsson és a Vodafone már komolyabb pénzösszeggel támogatta.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50