Jobpilot felmérés: ki fizet a legjobban?

, 2001. május 16. 13:07
A bank és az IT szektorban munkát vállalók számíthatnak a legkedvezőbb jövedelmekre a Jobpilot komparatív fizetési felmérése szerint.
A bankok részlegvezetőinek vagy osztályvezetőinek évi bruttó 10,7 millió forintos keresete és a beosztott munkatársak havi bruttó 220 ezer forint körüli jövedelme egyaránt a legmagasabbak közé tarozik magyarországi viszonylatban.

Egyre többen vesznek részt a Jobpilot internetes fizetési felmérésében, amellyel saját helyzetüket ismerhetik meg az alkalmazottak a munkaerőpiaci versenyben. A program iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően folyamatosan gyarapodó mintából készülnek a kimutatások, így azok végeredménye is egyre reálisabb, immár érdemessé vált az elemzésre.

Az eddig feldolgozásra került adatok szerint az IT szektorban beosztottként egyes szélsőséges esetekben akár 800 ezer forint havi bruttó fizetés is előfordulhat, de nem ez a jellemző. Projektvezetői vagy csoportvezetői beosztásban átlagosan havi bruttó 370 ezer forint körül lehet keresni, de előfordulnak fél millió körüli havi összegek is. A felmérésből kitűnik, hogy az ezen a piacon tevékenykedők elsősorban mérnöki, informatikus, illetve közgazdasági alapvégzettséggel rendelkeznek, de jelentős hányaduk egyéb posztgraduális képzésben is részt vett. Érdekességként megemlítendő, hogy az ezen a területen munkát vállalók kiemelten nagy százalékban (86%) kapnak cégüktől gépkocsit.

A felsővezetők az IT cégeknél körülbelül bruttó 730 ezer forintot keresnek egy hónapban, de természetesen vannak, akik ennél jelentősen nagyobb összegért vállalnak munkát. Marketing területen állást keresők beosztottként, 1-2 éves szakmai tapasztalattal havi bruttó 140 ezer, míg egy szinttel feljebb, projektvezetőként, csoportvezetőként bruttó 220 ezer forint körüli fizetést tarthatnak reálisnak. Ugyanezen a szakterületen, felső vezetőként azonban már bruttó 500-600 ezer forint közötti havi jövedelem tekinthető reálisnak. A legtöbb marketing szakember közgazdasági felsőfokú végzettséggel és további kiegészítő képesítéssel egyaránt rendelkezik.

Amennyiben az összehasonlításokat a legmagasabb iskolai végzettség alapján végezzük el, akkor megállapítható, hogy a szakmunkások számára a legjobban fizető szektor a film- és rádió ipar, az érettségizettek pedig a telekommunikációs és informatikai vállalatoknál kereshetnek a legtöbbet. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében vizsgálva a Jobpilot felméréséből nem lehet egyértelműen kiemelni a legjobban vagy a legkevésbé fizető szakterületeket. Általánosságban azonban elmondható, hogy a hat hónapnál hosszabb külföldi szakmai tapasztalat és az adott szakterülethez kapcsolódó posztgraduális képzések elvégzése szinte alapfeltételnek tekinthető vezető beosztásba kerüléshez.

A ma divatosnak számító területek mindegyikéről kellő számú érdeklődő vett részt eddig a felmérésben, összesen pedig több mint 12 ezren töltötték ki a kérdőívet. Kérdés persze, hogy önmagában a mintanagyságtól függ-e egy internetes felmérés eredményeinek realitása? Mindenesetre a visszajelzések alapján az anonim felmérésben részt vevők nagyon tanulságosnak találták a kapott végeredményt: többen közülük komolyan fontolóra veszik a munkahely változtatás lehetőségét is…

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14