A Microsoft aláírja az új adatvédelmi egyezményt

Tóth Kristóf, 2001. május 16. 22:06
Az amerikai szoftveróriás Microsoft cég képviselői tegnap bejelentették, hogy alá fogják írni az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti biztonsági egyezményt, mely az adatátviteli rendszerek és a számítógépes adatok biztonságával foglalkozik. Szakértők szerint a Microsoft ezzel jó példát mutat több egyéb amerikai cégnek is, akik valószínűleg ugyancsak aláírják majd az egyezményt.
Az Európa Unió tagországaiban jelenleg olyan adatvédelmi törvények vannak érvényben, melyek megtiltják a cégek és az egyéb hivatalok számára, hogy például az alkalmazottaikról bármilyen számítógépes adatot átküldjenek olyan országokba, mint az Egyesült Államok, ahol egyébként az Európai Unióban érvényben levő adatvédelmi törvényekhez képest sokkal kiforratlanabb, "gyengébb" törvények élnek.

A hamarosan aláírandó új nemzetközi adatbiztonsági egyezmény alapjait még az elmúlt év nyarán rakták le közösen a brüsszeli és a washingtoni szakemberek és jogászok. Az egyezmény alappontjainak létrehozásakor az volt a jogalkotók célja, hogy az egyezmény aláírásával az amerikai cégek adatvédelmi szempontból teljes mértékben kompatibilisek legyenek az európai cégekkel. A szakértők egyébként örömmel vették tudomásul, hogy a Microsoft vezetői is alá kívánják majd írni az egyezményt, hiszen ezzel mindenki csak jól jár.

"Pár héten belül alá fogjuk írni az adatvédelmi egyezményt. A határidő tudomásom szerint június 30-a, így addig biztosan sor kerül majd a dologra." - nyilatkozta brüsszeli riporterek körében Richard Purcell, a Microsoft cég üzleti biztonsági rendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti új adatvédelmi egyezmény idén júliustól lép majd érvénybe, azonban szomorú tény, hogy eddig csak nagyon kevés amerikai nagyvállalat írta alá az egyezményt, így a Microsoftnak az ügyben vállalt szerepe mindenképpen jó példát mutathat az amerikai cégek számára az egyezmény érvénybe lépéséig előttünk álló másfél hónapban.

Az Európai Unió és az Európai Bizottság vezetői természetesen ugyancsak örömmel vették, hogy a Microsoft vezetői hamarosan aláírják majd az egyezményt.

"Örömmel vettük tudomásul, hogy a Microsoft is csatlakozik az egyezmény aláírói közé, és szeretnénk, ha egyre több cég követné a Microsoft jó példáját." - nyilatkozta Jonathan Todd, az Európai Bizottság szóvivője.

Kulcsszavak: jog Microsoft adatvédelem

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55