Pesszimistábbak lettek az internetszolgáltatók

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 22. 07:49
Az internetszolgáltatók az idén előfizetőik számának 34 százalékos növekedését várják, szemben a 2000. IV. negyedévi 51 százalékos prognózisukkal - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a Webigen Rt. és a Sun Microsystems Magyarország együttműködésben készített felméréséből.
A negyedévente készülő felmérés legutóbbi eredményei szerint az internetszolgáltatók elsősorban a bérelt vonalú hozzáférés esetében várják az árak mérséklődését a következő 12 hónapban, a hagyományos kapcsolt vonali és ISDN hozzáférés terén az előfizetői díjak stagnálását prognosztizálják. Továbbra is az ISDN és a bérelt vonalon keresztül csatlakozók arányának növekedése várható a hagyományos kapcsolt vonalon csatlakozók részarányával szemben.

Az internetszolgáltatók árbevételének legjelentősebb részét az előfizetésekből származó bevételek teszik ki. A válaszadók szerint ennek aránya kis mértékben csökken a következő 12 hónapban, növekedést várnak viszont a reklámból és szerverbérlési díjból származó, illetve az egyéb bevételek terén.

A megkérdezettek arra számítanak, hogy az internetszolgáltatás területén enyhén csökken a rendkívül kiélezett verseny intenzitása, a verseny fokozódását prognosztizálják viszont az elektronikus kereskedelem és annak részpiacai, az internetes reklámpiac és a tartalomszolgáltatás terén.

Az internetszolgáltatók többsége hosszabb távon is versenyképesnek tartja cégét. A versenyképesség javulását gátló tényezők közül a magas működési, hardver- és szoftverköltségeket, a túl sok és a domináns versenytárs jelenlétét, valamint a drága szakképzett munkaerőt tartják a legjelentősebbnek. A felmérés tanúsága szerint a versenyképesség javulását kevésbé befolyásolja az alacsony saját tőke, a drága külső forrás és az alacsony sávszélesség. A szolgáltatók közel fele szerint területükön a következő években jelentős számú fúzió és felvásárlás történik, 39 százalékuk ezzel szemben úgy vélekedik, hogy lesznek ugyan további ügyletek, de számuk nem lesz jelentős.

A felmérés során - mint későbbi potenciális internetszolgáltatókat - a kábeltelevízió-szolgáltató társaságokat is megkérdezték a kutatók. Csillagpontos rendszerrel a mintabeli cégek 75 százaléka rendelkezik, de a fennmaradó 25 százalék is egy éven belül be kívánja vezetni azt. Saját weboldala a cégek 28 százalékának van, 16 százalékuk a közeljövőben hoz majd létre egyet. A válaszadók 13 százalékánál van jelenleg is internetezési lehetőség a hálózaton. A válaszadók a következő 12 hónapban a jelenlegi maximális kimenő sávszélesség átlagosan 32 százalékos bővítését tervezik, ez a növekedési arány a maximális bemenő sávszélesség esetében 25 százalék. A válaszadók a kábeltévé-előfizetők számának 25 százalékos növekedését várják 2001-ben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50