Madárhangú mobilcsörgés: "szerzői jogdíj"

Kollár Csaba, 2001. május 25. 21:11
Korábban már hírt adtunk arról, hogy a madarak egyes mobiltelefon-csörgőhangokat ügyesen utánoznak, és beépítik repertoárjukba. Nemrégiben az egyik finn cég olyan csengőhangokat talált ki, ami a madarak csicsergését utánozza. A cég vita nélkül fizet a szerzői jogokért...
A finn Mobile Avenue a Birdlife Finland számára készített madárdallamot utánozó csengőhangot. Amikor a mobil-tartalomszolgáltatók egy híres zenekar vagy előadó számát feldolgozzák csengőhangnak, akkor elvben fizetniük kell a különféle szerzői jogokért. Ezek a díjak még Finnországban is magasnak számítanak, ezért azok a mérnökök, akik csengőhangok komponálásával foglalkoznak, új, olcsóbb lehetőségek után néznek. Így esett választásuk a természetre, a természetben található hangokra.

A fejlesztőket is meglepte, hogy a finnek mennyire népszerűnek találják a szolgáltatást, egy hét alatt 20 000 ilyen csengőhangot töltöttek le. A felmérések szerint legtöbben a pintyőke énekét töltötték le, a második helyen a fülemüle áll. A hagyományos madárhangok mellett számos „igen különleges” dallam is megtalálható. A fejlesztő cég pénzért kínálja ugyan szolgáltatását (0,74 USD), de a befolyt összeg jelentős részét átutalja a madarak védelmére létrehozott szervezetek számára.

A hangokat az újabb típusú Nokia modellekkel lehet letölteni. A 3G elterjedéséig a legnépszerűbb alkalmazások között tartják számon a csengőhangokat és a logókat, melyet különösen a fiatalok kedvelnek. Az pedig dicséretes, hogy egy cég a madárcsengőhangokért szintén fizet szerzői jogdíjat – a madárvédőknek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14