Java: Nokia-Borland együttműködés

Kollár Csaba, 2001. június 7. 07:04
A Nokia és a Borland együttműködési szerződést kötött arról, hogy a jövőben közösen munkálkodnak a vezeték nélküli Java-alkalmazások fejlesztésén.
Június 4-én a 2001 JavaOneSM Developer Conference-en a Nokia és a Borland Software Corporation bemutatta az új Java technológiára épülő eszközeit, melyek a mobilalkalmazások fejlesztésében kapnak fontos szerepet. Az együttműködés alapja az, hogy jelentősen szeretnék elősegíteni a vezeték nélküli alkalmazások fejlesztésének piacát, egyben kibővíteni a Java technológia lehetőségeit a mobileszközökben. A Nokia bejelentette azt is, hogy 2002-re a Java-kompatibilis mobiltelefonokból milliós nagyságrendben szándékozik eladni a világpiacon.

A Nokia és a Borland megpróbál az eddiginél jobb és megbízhatóbb Java-alkalmazásokat fejleszteni, amelyekre – feltételezésük szerint – a piac nagy igényt tart. A közeljövőben be kívánják mutatni közös fejlesztésű kitjüket is. A Nokia készülékek a Java technológiával lehetővé teszik az alkalmazásfejlesztőknek, hogy gyorsabban érjék el a globális közösséget, egyben az eddiginél nagyobb bevételeket teremtsenek. A közösen fejlesztett kit neve JBuilder Mobile Set. Teljes egészében be lesz építve a JBuilder 5-be, ami a Borland vezető Java-technológiás fejlesztő környezete, ezáltal támogatja a szoftverfejlesztést a Nokia Java-kompatibilis telefonjai számára. A JBuilder 5 és a JBuilder MobileSet magában foglalja a vizuális design-eszközöket, amelyek megkönnyítik a mobilalkalmazások készítését, a különféle eszközemulátorokat és hibajavítókat, valamint azokat a hagyományos lehetőségeket is, melyek eddig is a JBuilder fejlesztési környezetének a részét képezték.

A Nokia és a Borland abban is egyetért, hogy ezeket az eszközöket más gyártóknak is ajánlják azért, hogy lehetővé tegyék a fejlesztőknek a szabványosítást, amivel reményeik szerint bármely – előírást követő – fejlesztés bármely kommunikációs eszközön hibátlanul működhet majd. Ha ez sikerül, akkor hirtelenében nagyon sok új alkalmazás láthatna napvilágot, ami meggyorsíthatná a mobileszközökre szánt szolgáltatások és a mobilkultúra fejlesztését is.

Semmi kétség afelől, hogy a mobilinternettel szemben támasztott követelmények nagyon magasak – nyilatkozta Anssi Vanjoki, a Nokia Mobile Phones egyik vezetője. Majd hozzátette: a piac meghatározó szereplőjeként úgy gondoljuk, hogy a Borlanddal kötött együttműködésünk már a közeljövőben segíthet a fejlesztőknek abban, hogy gyorsabban, könnyebben alkossanak meg vezeték nélküli alkalmazásokat a biztonsági követelmények maximális megtartásával.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50