Digitális jövőkép – jelen időben

Guttray László Guttray László, 2001. június 22. 00:27
Sokféleképpen próbálták már népszerűsíteni a digitális fényképezést a film nélküli kamerák, a képbeolvasók és a fotóminőségű nyomtatók gyártói, de legtöbbször csak részsikereket könyvelhettek el. Egyszer a digitális fényképezőgépekről, máskor a szkennerekről, megint máskor a printerekről bizonyosodott be, hogy technikailag már képesek a hagyományos, vegyi eljárásokra épülő képrögzítés és -megjelenítés kiváltására – de arra csak ritkán volt példa, hogy a láncolat rendszerként is képes együttműködni, s valóban lejárt a fixírsó és az elsötétített fürdőszobákban végzett laborálások és nagyítások kora.
Tökéletesen bizonyította ezt a Hewlett-Packard által életre hívott HP Invision elnevezésű pályázat, amelynek hazai alkotásait pár hete mutatták be a Pesti Est Caféban. A Kudász Gábor által készített fényképeket Vinnay Péter, a Fotó Video Magazin főszerkesztője értékelte, de az igazi digitális fotós csemegét Perjési Zoltán, a HP technikai konzulense és Szántó Balázs, a Noguchi&Peters munkatársa prezentálta. Itt a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a digitális fényképezéshez ma már nem szükséges speciális számítástechnikai képzettség, a folyamat bárki számára elsajátítható, a gyakorlott fotósok pedig észrevétlenül állhatnak át az új technikára.

A bemutató a képrögzítés, az adatátvitel és a megjelenítés teljes folyamatát végigkísérte, s a fázisokra több egyszerű megoldást is felkínált. A teljesség igénye nélkül: digitális képeket küldhetünk át kamerából kamerába infravörös porton keresztül, de ugyanígy, tehát IrDA-kapcsolaton vagy USB-csatlakozón juttathatjuk a fotókat közvetlenül a HP-nyomtatóra, s az erre felkészített printerek egy része képes a fényképezőgép compact flashcardjának fogadására is. A képfájlok kéziszámítógépbe (például a HP Jornada 548 vagy 720 típusú tenyérgépeibe) konvertálhatók, a palmtopok segítségével az alapvető képfeldolgozási műveletek is elvégezhetők, sőt e-mail mellékleteként elküldhetők – a nyomtatás pedig felületkezelt papír használata esetén valóban fotóminőségben történhet. A részletes bemutató keretében felvonult a Hewlett-Packard digitális képfeldolgozással kapcsolatos eszközparkja: a PhotoSmart 618 jelű kamera demóját követően nyomtatás infrakapcsolattal, kameravezérlés számítógéppel, kamera–palmtop PC kapcsolati lehetőségek, kamera infrás kapcsolata a HP Omnibook 6000-rel, de megismerhettük a ScanJet 7400-as szkenner különleges képességeit is.

A digitális fotózás létjogosultságát az bizonyította a legjobban, hogy a HP Invision pályázatán nem számítástechnikai szakemberek indultak, mégis olyan fotókat készíthettek különösebb technikai előképzettség nélkül, amelyek bármely kiállításon eredményeket érhetnének el. Aki megtekintette a Pesti Est Caféban május végéig tartó kiállítást, láthatta: a pillanat művészetének képviselői elfogadták, befogadták a digitális fotózást. Az pedig számunkra külön öröm, hogy Kudász Gábor Arion főiskolai hallgató nyerte meg a HP nemzetközi digitális fotópályázatát, a fiatal fotóművész 11 ország indulói közül bizonyult a legjobbnak. A zsűri tagjai azt a képsorozatot keresték, amely a legmeggyőzőbben tükrözi alkotója sokoldalú tehetségét, témaábrázolását, a technológia és a hordozók ötletes használatát, valamint fényképészeti kreativitását. (A zsűri elnöke mellesleg az a Platon volt, aki olyan magazinok számára dolgozik, mint a Vogue és a Vanity Fair.)

Kulcsszavak: kamera trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59