M-Services – újabb szabványosítás mobil ügyben

Kollár Csaba, 2001. június 13. 21:47
A vezető mobiltelefon-gyártó cégek bejelentették, hogy a jövőben az eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a mobil internet lehetőségeinek a kihasználására, és olyan ajánlást tesznek, ami ezt nagymértékben elősegítheti.
A Mobile Services Initiative (M-Services) a tervek szerint egy olyan hardver-, illetve szoftverszabvány lesz, amivel elkerülhetők az olyan tévedések, amelyek a WAP nem várt sikertelenségéhez vezettek. Elemzők vegyesen értékelik a WAP jelenlegi helyzetét. Szinte mindenki elfogadja, hogy egy széles körben ismert szabvány, ugyanakkor részint a marketingesek félrevezető kampányai, részint az egyes gyártók modelljeinek nem teljes értékű kompatibilitása miatt a fogyasztók csalódtak.

Több, egymástól független felmérés szólt már arról, hogy még azok a mobiltulajdonosok sem használják ki a telefonjuk WAP-os szolgáltatásait, akik vásárlásukban tudatosan döntöttek az ilyen típusú készülékek mellett. A mobiltelefonok jövőjéről szóló trendek rendszerint előkelő helyre sorolják a multimédiás, illetve a mostaninál jobb, többnyire színes, nagyobb felbontású készülékek elterjedését. E tekintetben az M-Services irányelveket és ajánlásokat fogad el. A másik sarkalatos pont a GPRS-alapú audio-, videoinformáció, illetve vezeték nélküli játékok átvitele/letöltése. Az ajánlások harmadik területe a 3G-re, illetve az EDGE-re vonatkozik. Az M-Services szükségességét szinte senki sem vitatja, hiszen ahhoz, hogy a mostaninál jelentősebb legyen a mobilkereskedelem, olyan szabványokat kell megalkotni, amik gyártótól és modelltől függetlenül képesek hibamentesen beilleszkedni a rendszerbe. Elemzők szűkebb csoportja ugyanakkor szkeptikusan értékeli a bejelentést, mivel attól tartanak, hogy a mobiltelefon-gyártó cégek erősödő versenyében előfordulhat, hogy egyes szereplők nagyobb piaci részesedést remélve csak annyira tartják be az eljárásokat, amennyire az saját marketingpolitikájukat szolgálja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36