Új tagok a Turk Telekom igazgatóságában

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 11. 08:42
Két új szakértő tagot neveztek ki kedden a Turk Telekom török távközlési monopólium igazgatótanácsába a Nemzetközi Valutaalaptól várt új finanszírozások megindulásának reményében.
A török kormány hétfőn ígérte meg, hogy az IMF kívánalmainak megfelelően változtatásokat hajt végre a Turk Telekom országos távközlési szolgáltató igazgatótanácsában, kompromisszumként az IMF-hitelezés újraindítása érdekében. Az IMF a múlt hétfőn elhalasztotta az 1,672 milliárd dolláros első folyósítási részlet átutalását a februári pénzügyi válság kirobbanása után összeállított új, 15,7 milliárd dolláros finanszírozási csomagból, főképp a Turk Telekom átalakítása feletti elégedetlensége miatt. A valutaalapnak elsősorban a cég igazgatótanácsi összetétele miatt voltak aggályai, a testületben ugyanis - amelynek feladata lesz a Turk Telekom privatizációjának vezénylete - az IMF szerint a török kormánykoalíció privatizációellenes nacionalista szárnyának nyomására túl sok politikai indíttatású kinevezés történt. Az illetékes távközlési tárca éppen e koalíciós partner kezében van.

Bülent Ecevit török kormányfő sajtóhírek szerint azt a kompromisszumot javasolta a nacionalista Nemzeti Akciópártnak (MHP), hogy a Turk Telecom igazgatótanácsát két, magánszektorbeli tapasztalatokkal bíró szakemberrel egészítsék ki, anélkül, hogy az MHP-s közlekedési és távközlési miniszter által kinevezett tagokat onnan eltávolítanák.

A törtök kormány és az IMF közötti vita, s az IMF-finanszírozás indulásának emiatti késése az egyik jelentős tényezője volt a feltörekvő piaci valutákat sújtó globális spekulációs eladási hullámnak az elmúlt két jegyzési napon.

Kulcsszavak: Turk Telekom +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38