E-tagság már az MSZP-nél is

Szalay Dániel, 2001. július 14. 12:55
Miután a nyár elején egymással versenyezve megújultak a jobb- és baloldali pártok honlapjai, most újabb állomáshoz érkezett a magyar e-kampányolás. Az SZDSZ júniusban beindított Netpártja után immáron az MSZP-nél is lehet e-tagágot szerezni.
Úgy tűnik, a baloldali politikai tömörülések nem csupán jobboldali vetélytársaikkal kezdtek on-line versengésbe. A Szabad Demokraták Szövetsége június második felétől működteti Netpárt nevű, a liberális párt többi "offline" szervezetével egyenrangú, "Budapest XXIV. kerületének" tekintett virtuális szervezetét, amelybe elektronikus úton lehet tagfelvételt szerezni. A Magyar Bálint nevéhez köthető szervezet honlapjának tanúsága szerint az elmúlt rövid idő alatt már mintegy 613-an kérték felvételüket a pártba az internet segítségével.

Egy ideje pedig immáron a Magyar Szocialista Párt honlapján is megjelent a sokat sejtető felirat: "E-tagság". A webkikötő segítségével tehát immáron ebbe a pártba is tagságot lehet nyerni. Ehhez - nagyon hasonló módon a fentebb említett Netpártéhoz hasonlóan - csak ki kell tölteni egy online pártbelépő nyilatkozatot, amelynek elküldésével a potenciális párttagok elfogadják a szociáldemokrata párt alapszabályát, illetve egyetértenek annak programjával. A csatlakozás előtt ezeket természetesen a weblapon is elolvashatják.

Fontos, hogy mindkét párt esetében csak akkor lehet hivatalos párttaggá válni, ha a belépni szándékozó személy nem tagja más magyar pártnak, illetve ha nincs törvényi vagy alapszabályi háttere. Kérdéses persze, hogy kiszűrhetőek-e azok a "csalfa felhasználók", akiknek célja esetleg nem a pártban való konstruktív munka, hanem esetleg egy ellenfél párt működésének megfigyelése. A képernyő anonimitása mögé bújva bármi elképzelhető...

Talán éppen ezért valójában azonban nem vállnak automatikusan párttaggá a jelentkezők a form-ok kitöltése után. Így van ez mindkét, jelenleg elektronikus belépést hirdető párt esetében. Az SZDSZ esetében egy azzal megbízott felelős személy telefonon vagy e-mailben veszi fel a kapcsolatot a regisztráltakkal, és csak adategyeztetést követően történik meg a felvétel a Netpártba. Az MSZP-s tagság megszerzése ellenben úgy történik, hogy a webes regisztrálást követően a belépési szándékról a befogadó szervezet e-mailben értesítést kap, majd a befogadó szervezet személyes felkeresésével és a belépési nyilatkozat aláírásával véglegesítheti belépését a pártba az, aki a weben kéri felvételét az ellenzéki pártba.

Mindenesetre az elektronikus tagfelvétel veszélyei ellenére várhatóan a többi párthonlapon is megjelennek majd az online regisztrációs szolgáltatások. A jobboldaliak is minden bizonnyal felfedezik majd ezt a lehetőséget, bár erre a honlapokon konkrét jelek egyelőre nem utalnak.

Azért a jövő évi választások során ne nagyon keressük az e-voks gombokat a neten, mert az egyelőre még nem fog sikerülni! Csakis hagyományos, "offline" módon fogunk tudni szavazni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38