A Hynix fél évre leállítja amerikai üzemét

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 19. 08:29
A dél-koreai Hynix Semiconductor félvezetőgyártó szerdán amerikai üzeme féléves, azonnali leállítását jelentette be.
Elemzők szerint a lépés csak csekély hatással lesz az alacsony félvezetőárakra, hacsak a piac más nagy szereplői nem cselekszenek hasonlóan.

A világ harmadik legnagyobb memóriachip-gyártója már hetek óta célozgatott arra, hogy a szektor jelenlegi, eddigi legsúlyosabb válságában lépéseket tesz a termeléscsökkentésre. A mostani bejelentés a cég Oregon állambeli üzemét érinti, ahol 600 fő dolgozik.

A bejelentés szerint egyéb leállítást nem terveznek és az állási időt a gyártás korszerűsítésére fordítják: mintegy 150 millió dollárt fektetnek abba, hogy átálljanak nagyobb teljesítményű chipek gyártására.

A hírre a cég részvényei több mint 10 százalékkal emelkedtek a korai szöuli kereskedésben, de a technológiai szektor teljesítményével kapcsolatos általános aggodalmak a kereskedés végére 0,3 százalékra halványították a nyereséget.

A világ vezető chipgyártói, a Samsung Electronics és a Micron Technology egyelőre nem fontolgatnak bezárási terveket, csupán a japán Toshiba és a tajvani United Microelectronics Corp. Jelentette be időleges termeléscsökkentést.

Elemzők egyébként a kamatok és adók előtt (EBIT) második negyedévi veszteséget várnak a Hynixtől. Az első negyedben a cég 68,74 milliárd vonos kamat és adózás előtti működési nyereséget ért el 1760 milliárd vonos forgalom mellett.

A szekor általános válságának jeleként előző nap az amerikai Intel jelentette be, hogy a második negyedévben 76 százalékkal esett nettó profitja. A világ első számú memórialapka-gyártója a lassuló amerikai gazdaság, a visszaeső számítógép-eladások és a heves árháború hármas szorításába került.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14