PC-gyártók magyar piaci részesedése

Több a Compaq PC, mint az IBM és HP együtt

BellResearch & Think Consulting BellResearch & Think Consulting, 2001. július 23. 18:28
A BellResearch kutatóintézet és a Think Consulting tanácsadó cég nemrég készítette el a Magyar infokommunikációs jelentést, amely Magyarországon első alkalommal teljes körű kutatás révén elemzi a hazai üzleti szféra infrastrukturális fejlődését. A Magyar infokommunikációs jelentés 1000 vállalat informatikai és távközlési területért felelős vezetőinek, kisvállalatok esetén pedig a cégvezetők megkérdezésén alapul.
A 10 fő feletti gazdálkodószervezetek közel 600 ezer személyi számítógéppel rendelkeznek. A márkajelzéssel ellátott személyi számítógépek a vállalatmérettől függetlenül valamennyi szegmensben háttérbe szorulnak az ún. „noname” gépek mellett. Még a 300 fő feletti nagyvállalatok körében is a PC-k egyharmada márkajelzés nélküli.

A PC-gyártók közül a Compaq birtokolja a legnagyobb „szeletet” a hazai 10 fő feletti cégek személyi számítógépeinek piacán, sorrendben az IBM számít a másodiknak, s a HP áll a harmadik helyen.

Az egyes szegmensekben eltérő a gyártók piaci részesedése. A 300 fő feletti nagyvállalatoknál a Compaq gépei – a márkajelzés nélküliekhez hasonlóan – egyharmados részt képviselnek, melyet az IBM és a HP követnek. A középvállalatoknál (50-299 fő) a noname gépek már kétharmados részarányt képviselnek, bár a vezető márkásgép-gyártó itt is a Compaq; az IBM és a HP sorrendje viszont megcserélődik. Ezen szegmensben minden tizenötödik PC HP-márkájú, az IBM ezzel szemben a PC-knek csak mintegy 4%-át „birtokolja”. A 10-49 fős kisvállalatoknál nem meglepő, hogy a drága márkás gépek helyett az alkatrészekből összerakott „olcsóbb” változatot választják a vállalatok, körükben a személyi számítógépek háromnegyede márkajelzés nélküli.

PC-állomány processzorok szerinti fejlettsége

A legtöbb processzor még Pentium I-es és II-es

Az asztali személyi számítógépek processzor szerinti összetételét kizárólag a nagy- és középvállalati szegmensben vizsgálja a tanulmány. Az 50 fő feletti vállalatok körében a Pentium I és II processzorokkal ellátott PC-k képviselik a legnagyobb részt. A közép- és nagyvállalatok viszonylag fejlettnek mondhatók, mivel a személyi számítógépek egyharmada Pentium I-es (33%), közel kétötöde pedig Pentium II-es (37%), ugyanakkor a Pentium III-as processzor valamivel kevésbé jellemző (18%). 486-os vagy régebbi processzorok csupán 10%-ot képviselnek a szegmens közel 400 ezer PC-jéből.

Forrás: BellResearch & Think Consulting – Magyar infokommunikációs jelentés 2001/1

A közeljövőben a BellResearch és a Think Consulting egy több mint 10 részből álló cikksorozat megjelentetését tervezi, amely során a hazai piacon jelen lévő távközlési és informatikai cégek pozícióit kívánják bemutatni az eszközgyártóktól a szolgáltatókig. A cikkeket toplistáknak nevezték el, bár a szerepelők piaci részesedései, pozíciói mellett az adott részpiacra vonatkozóan is rövid, áttekintő elemzést nyújtanak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55