Compaq: javult az üzleti modell hatékonysága

, 2001. július 27. 18:18
A Compaq 67 millió dollár nettó üzleti eredménnyel fejezte be a 2001. június 30-ával záruló második negyedévet, amely egy törzsrészvényre vetítve 4 centnek felel meg. Az árbevétel 2001. második negyedévében 8,5 milliárd dollár volt.
A társaság működési eredménye nem tartalmazza a 493 millió dolláros szerkezetátalakítási költséget. Ezzel a költséggel együtt a cég nettó vesztesége 279 millió dollár, egy törzsrészvényre vetítve 17 cent volt.

“Meg vagyok elégedve a cég stabil teljesítményével ebben az erőpróbát jelentő környezetben – mondta Michael Capellas elnök-vezérigazgató. - Sikerült teljesíteni a cég üzleti modelljének javítására vonatkozó elhatározásunkat, és szolgáltatásokkal és megoldásokkal kapcsolatos stratégiánk megadta a szükséges lendületet. Jó példa erre a Compaq Global Services, amely egy év alatt 7 százalékkal, nemzeti valutában számítva 13 százalékkal növekedett. Konzekvensen tartottuk magunkat a szigorú költséggazdálkodáshoz – a működési költségek az elmúlt három év alatt most voltak a legalacsonyabbak –, és folytattuk a termékinnovációba és a kreatív piacra viteli módszerekbe, egyebek közt a teljesen új filozófiát követő, hamarosan részletesen is ismertetésre kerülő Computing On Demand (számítástechnika igény szerint) programba eszközölt beruházásokat – folytatta Capellas. - Az előre jelzett részvényenkénti nyereséget is sikerült elérnünk, pedig a teljes szállítási láncban drasztikusan visszaszorítottuk a készletszinteket. A készletszintet az első fél év során majdnem 1 milliárd dollárral csökkentettük, amelyen belül az értékesítési csatornák készletszintje több mint 500 millió dollárt tett ki, miközben a szállítási határidőket is jobban tudtuk tartani.”

A második negyedévben elért árbevétel-arányos bruttó árrés 21,5 százalék volt, amely az előző negyedévi szintnél egy százalékponttal, az egy évvel korábbi szintnél pedig két százalékponttal alacsonyabb. Mindez az agresszív árverseny és volumencsökkenés következménye, amelyet a készletgazdálkodás és árbevétel-összetétel javításával sikerült ellensúlyozni. A 2001. második negyedévi működési költségek 1,7 milliárd dollárt tettek ki, 102 millió dollárral kevesebbet, mint 2001 első negyedévében, illetve 120 millió dollárral kevesebbet, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Kulcsszavak: Compaq +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50