A Moody's a Nortelt is leértékelte

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 6. 12:59
A globális távközlési ipar sötét kilátásait tükrözve a Moody's nemzetközi hitelminősítő leértékelte a világ legnagyobb száloptikai gyártója, a magyar piacra is szállító kanadai Nortel hosszú távú adósságát.
A Londonban kiadott nyilatkozat szerint a cég nem alárendelt, nem fedezett hosszú futamú adósságának besorolása az eddigi elsőrendű A3-ról a közepes befektetési szintű Baa1-re romlik. Az új osztályzat kilátása is negatív, amit a Moody's szerint a szektort sújtó visszaesés időtartamával és mértékével kapcsolatos, igen jelentős bizonytalanságok indokolnak.

A Nortelt különösen rosszul érintette a távolsági száloptikai hálózatok iránti kereslet összeomlása, mivel ezen a piacon a cégnek meghatározó súlya van - áll a hitelminősítő elemzésében. A Moody's szerint a Nortel várhatóan az idei első két negyedévhez hasonlóan az utolsó két negyedévet is negatív pénzforgalmi egyenleggel fogja zárni.

A távközlési berendezésgyártókat sorra értékelik le a nagy hitelminősítők. A Moody's a héten az amerikai Lucent Technologies hosszú távú adósságának osztályzatát is rontotta, Ba3-ra az addigi Ba1-ről, vagyis a besorolás egyszerre két fokozattal romlott (más hitelminősítők beosztása szerint a módosítás BB pluszról BB mínuszra történő visszasorolásnak felel meg). A Moody,s ezt a lépést is a távközlési berendezéspiac tartósan gyenge kilátásainak várható hatásaival indokolta.

A Moody's előtt a héten a Standard and Poor's hitelminősítő is leértékelte a Lucent Technologiest. Hosszú lejáratú adósságának új besorolása BB mínusz lett az addigi BB plusz helyett, vagyis az S and P ugyanolyan mértékű visszasorolást jelentett be, mint később a Moody,s. Az S and P továbbra is megfigyelés alatt tartja a céget, negatív kilátással.

A leértékelést a Standard and Poor's is a távközlési berendezési iparág helyzetének folytatódó általános rosszabbodásával indokolta.

Kulcsszavak: Lucent +céginfo Nortel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55