Digitális forradalom a Magyar Rádióban

Kis Ervin Egon Kis Ervin Egon, 2001. augusztus 12. 08:39
Közel egy évtizede kezdtem lótifuti riporterként a rádió Mindennapi gazdaság című műsoránál. Akkoriban a szerkesztőségi szobában számítógép sem volt. A riportokat nagyon pipec Sony kazettás magnókkal készítettük - a kevésbé szerencséseknek valami "endékás" szerkezet jutott -, majd átmásoltattuk a csirkebélnek nevezett szalagra, amit aztán egy böhöm stúdiómagnón megvágtunk.
A vágást szó szerint kell érteni: illetékes elvtárs nyökögését kisollóval kinyisszantottuk, és a szalagot összeragasztottuk. Nem sokkal később a Rádió Bridge stúdiójában - ahol heti filmjegyzeteimet vettük fel - kaptam némi ízelítőt a digitális kultúrából: a technikus leültetett egy számítógép elé, az orrom alá nyomott egy mikrofont, és amikor azt mondtam: mehet, kattintott az egérrel. Ha hibáztam, két mozdulattal kikapta a fölösleges részt, és meghallgathattam a szöveget kis szünettel, nagy levegővel - vagy ahogy akartam.

Nem értettem, hogy egy kis magánrádiónak honnan van pénze ilyen komoly cuccra, de a szakemberek fölhományosítottak: nem is annyira drága, és néhány hét alatt meg lehet takarítani az árát a kilószám szemétbe szórt szalagokon. És tényleg! Mikor másfél év múlva visszatértem a Magyar Rádióba, hogy ott zengjem tovább a filmek dicséretét, már nem volt akkora bőség a szalagokból: míg korábban a tekercs nem használt részét egyszerűen a szemétbe dobták (nem viccelek, ha az egyórás szalagból 5 perc hiányzott, a többi ment a kukába...), mostanra beköszöntött a takarékoskodás korszaka. Gondoltam, most akkor gyűjtenek a számítógépre, és hamarosan minden a winchesterről megy.

Vártam öt évet. Majd úgy gondoltam, elérkezett az idő a digitalizálásra. Mert minek megyek én be (levegőt szennyezve, időt pazarolva) valamelyik stúdióba (hangmérnököt lefoglalva) felvenni a filmjegyzetemet, amikor megtehetném otthon is, a saját számítógépem előtt? Hiszen ma egy átlagos PC multimédiás képességei bőségesen elegendőek a középhullámú rádióadás hangminőségbeli elvárásaihoz - és ha a Magyar Rádiónak nincs ilyenje, akkor az enyém is jó lesz.

A gondolatot tett követte: felhívtam az egyébként PC-érzékenységéről közismert szerkesztőmet, Dombóvári Gábort (a továbbiakban Dombi), és megkérdeztem tőle, mit szólna hozzá, ha ezentúl az interneten kapná a heti jegyzetet. Persze tetszett neki, de rögtön igyekezett lehűteni a lelkesedésemet: nem biztos, hogy ez olyan könnyen fog menni... Bár - mondta - a reklámok már számítógépről kerülnek adásba, tehát miért ne mehetne arról a filmjegyzet is. Hívjam fel a hangmérnököket. Felhívtam, és a következőt tudtam meg: valóban PC-ről mennek a reklámok, de ez egy sima Pentium 100-as, DOS operációs rendszerrel és Windows 3.11-gyel felszerelve, amelyen fut valamilyen kőkorszaki adáslebonyolító szoftver. A szerkezet nem rendelkezik internetkapcsolattal, és MP3-at sem tud lejátszani. Ez még nem lenne olyan nagy baj, hiszen az MP3-at WAV-vá visszacsinálni nem nagy ügy, ám mint kiderült, ez a reklámlebonyolító csodaszer még CD-meghajtóval sem rendelkezik, a reklámokat szalagról (!) játsszák fel a hangkártyán keresztül a winchesterre.

Az igazi digitális forradalmár nem torpan meg az első nehézségek láttán. Miért ne válasszuk a könnyebb, olcsóbb, egyszerűbb és nem utolsósorban környezet- és emberkímélőbb megoldást?

Nem terhelem a kedves olvasót, csak a végeredményt mesélem el (amely mellesleg azért mégiscsak győzelem, ha pici is): a vasárnap reggel a Magyar Rádió Calypso nevű budapesti regionális adóján elhangzó filmjegyzetem az alábbi útvonalon kerül az éterbe:

Felveszem a filmjegyzetet vidéki otthonom dolgozószobájában. Formátum: Wave, 44 kHz, 8 bit, monó.

A hangkártyámhoz kapott Wave Studio nevű programmal néhány perc alatt kiszedem a hibákat.

Az így kapott fájlt az ugyancsak a hangkártyámhoz járó, Play Center 2 nevű programmal átkonvertálom MP3 formátumba (a minőség még mindig tökéletes, a fájl kicsi, hiszen csak monó beszédhang van benne).

Az MP3-at feltöltöm a mappa.prim.hu címen ebből a célból létrehozott megosztott könyvtárba.

Írok egy e-mailt Dombóvári Kristófnak, Dombi fiának (PC-ügyekben járatosak ismerhetik a tévéből, a rádióból), hogy megvan a jegyzet, letöltheti.

Kristóf letölti a fájlt, visszakonvertálja WAV-ba, és kiírja egy CD-re audio track formátumban. A lemezt a papája kezébe nyomja.

Dombi vasárnap reggel hajnalban felkel, bemegy a rádióba, és a kellő pillanatban a CD-t benyomja a lejátszóba...

Az első alkalommal állítólag a fél emelet összeszaladt, hogy megnézze a csodát. Azóta Dombival egymás közt csak mint a mi kis "digitális forradalmunkat" emlegetjük az esetet. Pedig nincs ebben semmi különös: tessék elhinni, egyszerűen csak lusta vagyok. Meg hát január 1-je óta ez már tényleg a huszonegyedik század...

Kulcsszavak: Magyar Rádió rádió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36