Elcoteq: Pécsre helyezik a lengyelországi termelést

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 29. 07:54
A Pécsett is működő finn multinacionális nagyvállalat az Elcoteq bezárja wroclawi üzemét és az ottani termelést Magyarországra helyezi át; a pécsi gyár pozíciója ezzel jelentősen megerősödött - hangsúlyozta Krippl Zoltán, az Elcoteq Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek nyilatkozva.
Mint elmondta: Wroclawban egy induló gyárat zárt be a cégcsoport, ahol 240 ember dolgozott. Az ott folyó ipari elektronikai gyártás kerül át Pécsre, és ezáltal várhatóan 100-200 dolgozót tudnak majd foglalkoztatni ezen a területen.

Két-három hétre van szükség ahhoz, hogy megvizsgálják, miként illeszthető ez az új tevékenység a jelenlegi termelési rendszerhez, és csak a teljesen új technológia megismerése után tudják eldönteni, hány embert tudnak foglalkoztatni.

Mint az Elcoteq korábbi tájékoztatóin elhangzott: a cégcsoport - első féléves veszteséges működése miatt - már korábban kilátásba helyezte, hogy a 12 000-res termelői létszámát 1500 fővel csökkenti.

A finnországi központú multinacionális cég az első hat hónapban 13 millió euró veszteséget könyvelhetett el. Érzékenyen érintette év elején az Ericsson-megrendelések elmaradása, és nem könnyítette meg a dolgát az elektronikai gyártó-szolgáltató szektorban felerősödött konkurenciaharc sem.

Már az augusztus elején napvilágot látott elemzések arra engedtek következtetni, hogy a kedvezőtlen változások - Kína kivételével - egyaránt érinthetik a nagyvállalat finn, lengyel, észt, vagy akár a pécsi gyárát.

Az év elején a két pécsi gyárában összesen mintegy 800 dolgozótól váltak meg, és nem újították meg a határozott időre kötött, lejárt munkaszerződéseket.

Jelenleg 2250 dolgozót foglalkoztatnak, és nincs létszámleépítés.

Idén tavasszal adták át a gyár új, 500 új munkaállás kialakítására alkalmas, mintegy 3 milliárd forintba került gyártócsarnokot.

A további fejlesztések feltétele azonban a régió gazdasági vonzerejének növelése, és különösen sürgető a jobb megközelíthetőség érdekében a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, különösen egy nemzetközi reptér kialakítására. A közeljövőben bekövetkező változások éppen ezért ismét előtérbe helyezik a pogányi reptér fejlesztésének kérdését. Az Elcoteqnek ugyanis létérdekévé válik a légikikötő korszerűsítése, miután a majdani egyetlen közép-európai gyárából csak légi úton oldható meg a gyors szállítás, és az üzleti partnereiknek csak ezen a módon biztosíthatják a kényelmes utazási feltételeket.

Kulcsszavak: Elcoteq +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14