Ügyes kombináció a mérőműszerek egyszerű kiválasztásához

forrás: Prím Online, 2016. január 17. 06:46

Az Endress+Hauser műszergyártó EEC (Eplan Engineering Configuration) alapú online konfigurátort készített. A meglévő webkonfigurátor az EEC-vel történő összekötése makrók létrehozását is lehetővé teszi. A webes felület az Eplan Data Portal interfészbe integrálódott. A portállal történt összeköttetéssel az EEC mintegy 1,2 millió lehetséges variációban teszi lehetővé a mérőműszerek egyszerű online konfigurálását.

Az áramlási sebességet, hőmérsékletet, nyomást és töltöttségi szintet mérő Endress+Hauser műszerek világszerte az automatizált rendszerek «szemeinek és füleinek» számítanak. Iparágak széles körében, például az élelmiszer-és italgyártás, a vegyipar, olaj- és gázipar, az energetika, illetve a víz- és szennyvízkezelés területein alkalmazhatók.

 

 

 

Kiváló minőségű méréstechnológia 1,2 millió variációban

A 26 gyáregységgel rendelkező, svájci tulajdonú családi cég székhelye a Basel melletti Reinachban található. A vállalat világszerte 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, a termékportfólió 1,2 millió variációt ölel fel, amelyekkel a cég munkatársai évente több mint kétmillió tesztállomást szerelnek fel. 

 

A variációk szinte végtelen száma az egyedi termékcsaládok megannyi lehetséges kombinációjából és funkcionalitásából fakad. A csatlakozóméreten kívül a felhasználó kiválaszthatja a neki megfelelő mérési pontosságot, kommunikációs interfészt és IP-védettséget is. 

 

Online konfiguráció a testre szabás szolgálatában 

A mérnöki tervezés szerepe világszerte felértékelődött, ahogy a felhasználói igény egyre inkább az egyedi megoldások és rendszerek irányába tolódott el. Az ügyfelek mégis gyakran keresik az online konfiguráció lehetőségét a termék kiválasztásához és megrendeléséhez, valamint a dokumentáció, a műszaki rajzok és a tanúsítványok letöltéséhez. 

 

Philipp Rumler, az Endress+Hauser Consult AG programmenedzsere szerint «a különböző iparágakból származó sokféle vásárlói igény következtében a cég egyes üzleti egységei és gyártóüzemei nagyon széleskörű és néha eltérő struktúrájú rendelési kódokat alkalmaznak. A célunk mindazonáltal az volt, hogy a keletkező adatokat egységesítsük és a műszerek online konfigurátorban történő kiválasztása mindig ugyanazon standard szerint és mindenekelőtt automatizált módon történjen - a mérési elvtől, tartománytól vagy helytől függetlenül. 

 

A tervezési eszközök kreatív kombinációja 

Az Endress+Hauser Consult AG az Eplanhoz fordult az igénnyel és együtt dolgozták ki a meglévő konfigurátor EEC-vel (Eplan Engineering Configuration) történő összekapcsolását és annak Eplan Data Portalba történő integrálását. 

 

Az EEC-ben funkcionálisan leírt gépeket, berendezéseket és alkatrészeket, valamint a makrókat (részáramköröket) alapesetben a rendszer helyezi el a konzisztens kapcsolási rajzon, vagyis intelligens módon kapcsolódnak össze. Mindez jelentősen lecsökkenti az elektrotechnikai tervezéshez szükséges időt. 

 

A tervezőmérnökök másrészt hagyományosan arra használják a web alapú alkatrész-adatbázisként szolgáló Eplan Data Portalt, hogy hatékonyan állítsák össze az alkatrészek törzsadatait. A vezető gyártók alkatrészeinek műszaki adatait és rajzait tartalmazó platform a tervezők saját gép- és berendezésterveinek összeállításában segít. Az adatbázis a meghajtásoktól (motorok és konverterek) egészen az olyan mérőműszerekig terjed, mint amilyenek az Endress+Hauser kínálatából érhetők el. 

 

Két út vezet a célig 

Az Endress+Hauser esetében az EEC és az Eplan Data Portal a meglévő online konfigurátorral történő kombinációban használhatók az ügyfelek részéről. Erre két módszer is kínálkozik. A jelenleg rendelkezésre álló és jobban integrált lehetőség közvetlenül az Eplan platformon keresztül nyílik. A konfigurátor és az Eplan Data Portal EEC által történő összekapcsolásával a konfigurátor használata több mint 85.000 regisztrált felhasználó számára közvetlenül a tervezési környezetben vált lehetségessé. Egy mérési elv (mérőeszköz) az Eplan Data Portalban történő kiválasztásával a konfigurátor kel életre - beágyazva a portál környezetébe. A konfigurátorba történő belépés közben az alárendelt EEC automatikusan kombinálja a bevitt adatokat és «menet közben» generálja a megfelelő makrót, ami már közvetlenül felvihető a kapcsolási rajzba. A háttérben eközben az összes kereskedelmi adat és műszaki dokumentáció elfogadásra kerül az Eplan alkatrész-menedzserében. Ez jelentősen leegyszerűsíti a későbbi megrendelési folyamatot és segít az elromlott műszer mielőbbi kicserélésben, vagy a leállt gép gyors újraindításában. Jövő évtől az Eplan adatok is elérhetők lesznek az Endress+Hauser konfigurátorból.  A felhasználó az Endress+Hauser honlapján ugyanúgy használhatja majd az online konfigurátort, mint eddig, egyetlen kis, de jelentős különbséggel: a konfiguráció végén egy teljes, letölthető Eplan makrót is kap a szükséges mérőműszerről. 

 

Egyszerű konfiguráció, sima adatfeldolgozás 

Az ügyfél néhány lépésben konfigurálhatja «saját» műszerét, szükség esetén közvetlenül meg is rendelheti és egyetlen gombnyomással megkaphatja az összes szükséges adatot, rajzot és dokumentációt. Philipp Rumler szerint «a tervezőmérnök a teljes adatcsomagot elérheti és közvetlenül a tervbe integrálhatja - például egy összeszerelési rajzba, amit közvetlenül az Eplan Electric P8-cal is szerkeszthet. Az adatok, beleértve a «specifikációk» és a felhasználói kézikönyvek PDF formátumban is lekérhetők és más CAE-rendszerekben is feldolgozhatók. 

 

Az Eplan Consulting támogatása 

Az EEC és az Eplan Data Portal «kulcsrakész», egyedi kombinációján alapuló új megközelítésű konfiguráció megkönnyíti a tervezőmérnökök munkáját és lehetővé teszi az eszközök átfogó, mégis egyazon sémára épülő kiválasztását. Philipp Rumler véleménye szerint «optimális munkamegosztásban dolgoztunk és nagyon sokat segített az Eplan Consulting támogatása. Minden mérési feladatra külön modellt fejlesztettünk ki egyéni jellemzőkkel és makrókkal.» 

 

Az Endress+Hauser első tapasztalatai szerint a felhasználói csoport meglehetősen heterogén szerkezetű: «globális nagyvállalatok és közepes méretű cégek is intenzíven használják a konfigurátort. A mérőműszerekre és vizsgálati pontokra saját belső szabványokkal rendelkező «nagyok» jellemzően rajzok és dokumentumok letöltésére használják a rendszert. A kisebb cégek és a tervezők a kívánt műszert konfigurálják rajta, de a vállalat saját nemzetközi disztribútor hálózata is a konfigurátort használja, ha vevő specifikus projektet tervez.» 

 

Előnyös a műszergyártó számára is 

Mivel az Endress+Hauser a régebbi termékverziók mentésére szolgáló «terméktárolót» is az EEC-hez kapcsolta, a korábbi műszerek megfelelő dokumentációjának előkeresése is lehetségessé vált. A konfigurátorral ezek is elérhetők, ami egy előremutató funkciónak számít: a felhasználók a műszerek teljes várható élettartamára vonatkozó támogatást és dokumentációt várnak el a gyártóktól. A most létrehozott megoldás tehát ehhez a szolgáltatáshoz is ideális platform.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50