Eredményt hirdettek az 1app 2016 mobilalkalmazás-fejlesztő versenyen

forrás: Prím Online, 2016. október 12. 09:37

A Kutatók Éjszakája programjainak keretében került sor az immár hagyománnyá vált 1app mobilalkalmazás-fejlesztő verseny eredményhirdetésére. A versenyt a BME Mobil Innovációs Központ a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakmai együttműködésével az 1app programsorozat keretében rendezte meg, amelyre a 14-28 év közötti korosztályból nevezhettek mobilalkalmazásokat a fiatalok.

A versenyre idén is sok hasznos és érdekes nevezés érkezett, amelyek közül számos már jelen állapotában is kész, és nemzetközi mércével is színvonalasnak nevezhető, működő alkalmazás.

 

Az oktatás kategória legjobb alkalmazása a LayP nevű nyelvoktató-program lett, amely egy kifejezetten szép grafikájú és látványvilágú, Unity alapokra épített szókitaláló játék, Android platformra készítette Horváth Roland és Weninger Ádám. A játékosnak több nyelven kell szavakat kitalálni a szavak betűinek helyes sorrendbe állításával. Az eddigi szókirakó játékokhoz képest újítás, hogy a nem jó helyen álló betűk számától függően a kitalálandó kifejezést ábrázoló háttérkép elmosódik. Az egyes szavak kitalálását pár mondatos, magyar nyelvű rövid leírás is segíti. 

 

 

Játék kategóriában különösen sok nevezés érkezett, itt Sipka Bence „Sapphire Yours” játéka lett idei legjobb, amely egy régebbi PC-s játék teljes újraírása és adaptálása. A játék Android, IOS és Windows 10 Mobile platformon egyaránt elérhető, a mobilalkalmazások világában szokatlan módon C++ nyelven készült el, platformfüggetlenül.

 

Fejlesztők és fordítók munkáját és egymásra találását segíti az egyéb kategória első helyezettje, a „Localizr” alkalmazás. Jakub Ákos Android rendszeren futó alkalmazása nyelvi fájlok fordításához nyújt segítséget alkalmazásfejlesztők számára. Az alkalmazás felülete intuitív, könnyen használható, ráadásul a használatba vételt könnyíti a kontextusfüggő súgó is.

 

A beérkezett pályázatok között számos további alkalmazás szerepelt, amelyek optimalizálás és kisebb fejlesztést követően színvonalas programokká válhatnak. Kiváló ötlet az „Escape from Neon Prison” Somlyai Kristóf és Horváth Loránd háromdimenziós grafikával Android rendszerre készült játéka, valamint a Horváth Loránd „Menütrend” alkalmazás, amellyel éttermek ajánlatait böngészhetjük és kereshetjük. 

 

A verseny szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács volt.

 

További információk az 1app 2016 mobilalkalmazás-fejlesztő verseny részleteiről, valamint az 1app programsorozat következő állomásairól a http://1app.mik.bme.hu honlapon találhatók.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15