A Rubik-kockát akadálymentesíti vakok számára a SCI-ndikátor nyertese

Forrás: Piksys, 2017. április 3. 08:08

Muhi Kristóf mérnök-informatikus a Rubik-kocka kapcsán komoly hiányosságra figyelt fel. A vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobil applikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével.

Az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is. Erről győzte meg a szakember tegnap este a zsűrit, a jelenleg teszt fázisban működő applikáció nyilvános bemutatójával, és nyerte meg a 2017-es SCI-ndikátor fődíját. Kristóf egy abból a 12 fiatal kutatóból, akik vállalták, hogy az egyetemi képzésből hiányzó készségekre tesznek szert, és megtanulnak közérthetően és szórakoztatóan beszélni tudományos területükről - úgy hogy azt más szakmák vagy laikus is megértse. A SCI-ndikátor döntőjébe jutott fiatalok március 30-án az Állatkert Csillagterében mutatták be, hogy mire jutottak az elmúlt hetekben filmes- és kommunikációs szakemberek segítségével. A versenybe hét fiú mellett öt lány is bekerült, ami azért is nagyon fontos, mert a természettudományos szakmát választó nők esetében különösen nagy szükség van jól látható példaképekre. A versenybe került lányok közül korábban többen is tapasztalták, hogy az egyetemi képzés során megpróbálták őket eltántorítani a tudományos pályától.

 

Muhi Kristóf, az Év SCI-ndikátora a verseny fővédnökének, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövetnek meghívására részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete. Az áprilisi jordán-magyar esemény a tudománynak a béke építésében játszott szerepét mutatja be, valamint üzeneteket fogalmaz meg a soron következő Tudományos Világfórum előkészítéséhez.

 

 

A második helyezett Takács Ádám fizikus lett, akinek területe a világunkat felépítő részecskék keletkezésének megértése, a harmadik pedig Solymosi Anita gépészmérnök, aki kutatócsoportjával egy alumínium-hab vázas motort fejlesztett ki. Mindketten kiutazást nyertek a római Maker Faire kiállításra a Nők a Tudományban Egyesület jóvoltából.

 

A SCI-ndikátor verseny döntőjén a közönség is szavazhatott a kedvencére: a megjelent publikum Farkas Alexandra előadását ítélte a legjobbnak, aki egy védett faj, a dunavirágok megmentéséről mutatott be  filmet.

 

Fontos célkitűzése volt a versenynek, hogy az egyetemisták kilépjenek a laboratóriumból és támogatókat találjanak, hiszen így közelebb kerülhetnek terveik megvalósításához, és mind a tudományos pályán, mind a versenyszférában érvényesülni tudjanak. Számos felajánlás érkezett az üzleti és akadémiai szférából. A CERN Svájci Központjába, a világ legnagyobb részecskegyorsító fellegvárába, Galambos Máté, a kvantuminformáció ábrázolásával foglalkozó mérnök-informatikus kapott meghívást az MTA Energiatudományi Központjának jóvoltából. Novák Emil mechatronikai mérnökhallgató, aki robotok építésével foglalkozik az Evosoft mentorprogramjában vehet részt. Halasi Valentina, az emberek gondolataiban előforduló mintákat feltérképező matematikust a Ustream – an IBM Company egy hónapos szakmai gyakorlatra várja budapesti fejlesztőközpontjába. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade mentor-programjába Korhecz Lilla, a formatervezést és az épületgépészetet egy design-radiátorban egyesítő kutató kapott felvételt. Több versenyző is elsajátíthatja a Google marketing elméleti és gyakorlati rejtelmeit a Google Ground felajánlásában és VIP meghívót kap a budapesti CRAFT Konferenciára, amelyet a magyar IT szektor legsikeresebb szereplői szerveznek. A nyertesek bemutatkozhatnak az MTA által szervezett 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén, valamint a verseny végeztével továbbra is élvezhetik a Szertár tudománykommunikációs blog pártfogását.

 

Az tudománykommunikációs versenyt természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók részvételével hívta életre a Nők a Tudományban Egyesület azzal a céllal, hogy segítse a fiatal kutatókat a komplex gondolatok közérthető megfogalmazásában, megnyerő átadásában. Miközben súlyosbodó probléma, hogy az ipar több százezer technológia-orientált szakemberben szenved hiányt, az oktatás nem vértezi fel a tudományos képzés során a szakembereket olyan készségekkel, amelyekkel a versenyszférában és a tudományos pályán érvényesülni lehet. Ezek közé tartozik a kommunikáció és a nyitottság más diszciplínák irányába.

 

“A verseny hozadéka nemcsak az, hogy fiatal kutató lányok és fiúk kezébe eszközt adtunk önmaguk kifejezésére, hanem elősegítettük a nyitottságot egymás irányába. Különböző diszciplínák képviselői megismerték és megkedvelték egymást. Ez a tudományos érzékenyítés szép és fontos hozadéka a kezdeményezésnek.” - mondta el Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

 

Az elkövetkező évtizedekben a legtöbb állás olyan szakmákban fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak. A technológiai és természettudományos területeken, melyek már most - és a jövőben különösen – a legfontosabb munkahelyteremtő szegmensek lesznek, jelenleg jóval kevesebb a nő, mint a férfi; az UNESCO felmérése szerint világszinten a kutatóknak mindössze csak 30%-a kerül ki közülük. A Nők a Tudományban Egyesület ösztönözni kívánja a nőket, hogy minél többen lépjenek tudományos vagy technológiai pályára, hiszen a munkaerőpiac nők tízezreinek biztosíthat állást ezekben a szegmensekben.

Kulcsszavak: verseny SCI-ndikátor

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50