Kanada legerősebb szuperszámítógépe, a Niagara teljesítményét növeli a Lenovo ThinkSystem

forrás: Prím Online, 2018. március 13. 19:23

A Lenovo Data Center Group a torontói egyetemen működő SciNet-tel, a Compute Ontario-val és a Compute Canada-val kötött együttműködés keretében bemutatta Kanada legerősebb kutatási szuperszámítógépére, a Niagarára készült 1500 ultrasűrű nagy teljesítményű számítási csomópontos Lenovo ThinkSystem SD530-at. 

Reagálva a kvantitatív kutatásokban a nagy teljesítményű számítástechnika iránti kereslet gyors ütemben történő növekedésére, a számítási teljesítmény a mesterséges intelligencia, az asztrofizika, az éghajlatváltozás, az óceánkutatások és más, nagy adatok felhasználásával járó tudományok terén nyújt segítséget a kanadai kutatóknak. A nagy teljesítményű számítási csomópontokból álló Lenovo ThinkSystem SD530 mindegyike két Intel Scalable System processzorral felszerelt, amelyek processzoronként 20 feldolgozómagot tartalmaznak - ezzel elképesztő 60.000 magot összegyűjtve. A Lenovo ThinkSystem SD530 számítási csomópontok hozzáadásával a Niagara több mint három petaflop feldolgozási teljesítményt biztosít a nagy adatok felhasználásával járó számítások, szimulációk és modellezés elvégzéséhez.

 

 

„A számítási teljesítmény biztosításával célunk, hogy a világ elsőszámú kutatócsoportjait és intézményeit segítsük az emberiség legnagyobb kihívásait jelentő kérdéseinek megoldásában” – tájékoztatott Scott Tease, a Lenovo Data Center Group HPC és AI üzletág ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, az együttműködéssel ezt a cél kívánják szolgálni.

 

Az ország legtehetségesebb kutatói adatainak biztosítása érdekében az új rendszert több mint 12 petabájtnyi Lenovo DSS-G támogatja. Az optimális teljesítményre és kategorizálásra vonatkozó adatok tárolása révén a rendszer az IBM SpectrumScale fájlrendszert használja. A hatékonyság biztosítása érdekében a Lenovo ThinkSystem csomópontok a köztes nagy sávszélességű tárterületet használják, amely a processzorok között a merevlemezek között helyezkedik el.

 

„A klímakutatásoktól kezdve a humán tudományokig, az asztrofizikától az élettannal kapcsolatos tudományokig, a társadalomtudományoktól a mérnöki tudományokig számos területen folytatott kutatást támogatunk” – mondta Dr. Daniel Gruner, a SciNet technológiai igazgatója. „A hagyományos adatfeldolgozás mellett különböző szimulációkat, elemzéseket is végzünk és egyre gyakrabban a gépi tanulást is alkalmazzuk. Az új rendszer mérete elengedhetetlen a tudósok széles körének támogatásában” – tette hozzá.

 

A kifejezetten az újítások befogadására és felgyorsítására kialakított konfigurációnak köszönhetően a Lenovo-támogatással működő szuperszámítógép korlátlanul méretezhető exascale-kész infrastruktúrát biztosít. A végponttól végpontig történő megoldást nyújtó rendszer magas energiahatékonyságot képes elérni, alacsony üzemeltetési költségek mellett.  

 

A Lenovo a világ legnagyobb kihívásainak megoldásaira megalkotott szuperszámítógépes megoldásairól bővebb információ itt olvasható.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15