Szülőrendőrség: a teljes online elzárás nem mindig a legjobb megoldás

forrás: Prím Online, 2018. május 7. 18:35

A mai kisgyerekes szülőknek nemcsak az okoz fejfájást, hogy mennyi időt töltenek a gyerekeik a világhálón, hanem hogy ott milyen egyéb veszélyeknek vannak kitéve. 

Emiatt a szülők harmada igyekszik csökkenteni a gyerekek online töltött idejét és így próbálják megvédeni gyerekeiket az online világ kockázataitól. Ugyanakkor vannak más lehetőségek is, amelyek segítenek a fenyegetettség csökkentésében és egyúttal nem izoláljuk a gyerekeket a világunkat mára teljesen átható digitális léttől. 

 

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

Az internetes visszajelzésekre épülő fiatal generációk számára az internetfüggőség komoly probléma is lehet, így nem csoda, ha a szülők 33%-a aggódik emiatt. Ezt az aggodalmat a Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet kutatási adatai is megerősítik: a szülők 12%-a úgy véli, hogy 18 évnél fiatalabb gyereke internetfüggő. A főbb aggályok a következőképpen alakultak: a szülők 33%-a a nem megfelelő tartalom miatt, 32%-a az idegenekkel való kommunikáció miatt nyugtalan. A fő gond, hogy a gyerekek nagy része egyáltalán nem képes arra, hogy ne legyen online, akár csak pár órára is.

 

Továbbá a szülők 51%-a úgy érzi, hogy az online fenyegetések száma folyamatosan nő, és emiatt a szülők 33%-a drasztikusan szeretné korlátozni az internet-használatot. Azonban az interneten töltött idő limitálása nem feltétlenül jelenti, hogy a gyerekek elkerülik az online veszélyeket. Egy 12 hónapig tartó vizsgálat során a gyerekek 44%-a találkozott legalább egy kibercsapdával, 12%-a nem megfelelő tartalomhoz férhetett hozzá, 10%-a kártékony szoftverrel vagy vírussal fertőzte meg készülékét. 

 

Vannak alternatívák a teljes vagy részleges tiltás helyett, például érdemes időt szánni arra, hogy oktatással és folyamatos kommunikációval felkészítsék a gyerekeket a digitális lét veszedelmeire. A kutatás szerint a szülők 37%-a rendszeresen beszélget gyermekeivel az online problémákról, 31%-a megpróbálja felügyelni gyerekeik online jelenlétét azért, hogy lehetőségük legyen az esetleges felmerülő veszélyeket azonnal orvosolni. 

 

„Teljesen természetes, hogy a szülők meg akarják védeni gyermekeiket minden veszélytől, köztük a digitálisaktól is, de a világhálóhoz való hozzáférés korlátozása és/vagy tiltása nem a legjobb módja ennek. Az oktatás és a kommunikáció egyaránt nagy szerepet játszik abban, hogy a gyerekek az internetet felelősségteljesen és biztonságosan tudják használni. Mindazonáltal az is fontos, hogy megfelelő, eredményes és hatékony szoftvereket telepítsünk a védelem megerősítésére. A tudatos használat és a technológia együtt segíthet a kockázatok csökkentésében lehetővé téve a gyerekek számára, hogy biztonságosan élvezhessék a világháló valamennyi előnyét és fejlesszék digitális készségeiket anélkül, hogy aggódni kellene a kibercsapdák miatt.” – mondta Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab Termékmarketing részlegének alelnöke. 

 

 

A Kaspersky Safe Kids célja, hogy segítsen a szülőknek hatékonyan védeni a gyerekeket az online veszélyektől. A program lehetővé teszi a szülőknek, hogy blokkolják a gyerekek hozzáférését bizonyos alkalmazásokhoz és webhelyekhez. Mindemellett segítenek a gyerekeknek a tudatos internet-használat fejlesztésében azáltal, hogy a program figyelmeztet, ha kockázatos honlapot akarnak meglátogatni vagy gyanús alkalmazást akarnak letölteni. 

 

Bővebb információt az ingyenes és prémium verzióról ezen a linken olvashat. A teljes jelentést ezen a linken találja. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15