Elindult az első minősített, gyakorlatorientált innovációs képzés Magyarországon

forrás: Prím Online, 2019. február 20. 11:18

Számos cég végez úgy kutatás-fejlesztést, hogy nem is tud róla.  Így a K+F tevékenység jelentős mértékű hatékonyságvesztés és költségnövekedés mellett zajlik, ráadásul az adókedvezménytől is eleshetnek. Mindeddig nem volt olyan felnőttoktatási program, amely gyakorlatorientált módon mutatta volna be az innováció menedzsmentet. Már van.

Az Innováció Menedzsment Akadémia (IMA) az innováció menedzsment fogalmának piaci bevezetését tűzte ki célul, és a napi üzleti gyakorlatban is jól hasznosítható tudásanyagot nyújt a vállalati kutatás-fejlesztés és az innovációs projektek iránt érdeklődő szakemberek számára. 

 

Az Akadémia szakmai vezetője, Kiss János József szerint az itt megszerzett tudás azonnal megtérül, már a tervezés és lebonyolítás minőségének javításából is származik haszon és megtakarítás. A cégvezetők által nem is ismert, a képzés során megismertetett jelentős adókedvezmények pedig már csak a habot jelentik a tortán. Rövid- és hosszútávú hatékonyság javulást, megtakarításokat és a szellemi vagyonuk jobb mérhetőségét és növekedését is élvezhetik azok, akik mostantól tudatosabban építik majd cégük innovációs tevékenységét. Az IMA a felnőttképzési minősítés szerint OKJ-s tanúsítványt vagy a részben minősített képzésekről oklevelet ad, de az oktatás házhoz is megy, kihelyezett vállalati tanfolyamokat is igénybe lehet venni.

 

Kinek szól a képzés?  Milyen szektorokban?

Cégvezetők, kutatási igazgatók, innovációs projektmenedzserek, mérnökök vagy akár számviteli szakemberek is elsajátíthatják végre az innováció menedzsmenttel kapcsolatos szakmai ismereteket.  Az innovációs képzést minden olyan nemzetgazdasági szektor hasznosíthatja, ahol innovatív kutatás-fejlesztés folyik, vagy folyhat majd. Az elmúlt évtizedekben általában az IT, az élelmiszeripar, a biotechnológia, a gyógyszeripar, a vegyipar és a gépgyártás területéről kerültek ki az innováció menedzsment ismeretek megszerzése iránt érdeklődő vállalati szakemberek. Az Innováció Menedzsment Akadémia ajánlott azoknak, akik általános ismereteket akarnak szerezni az innovációmenedzsment témakörében, de azoknak is, akik csak egy-egy speciális területen akarják bővíteni ismereteiket.

 

 

Milyen formában hasznosulnak a megszerzett ismeretek?

Az Akadémia elindulásának kezdeményezője, a 25 éve innovációs tanácsadással foglalkozó Glósz és Társa tanácsadó cég. A cég szakértője és oktatója, Zsombók András a kutatás-fejlesztési tevékenység leggyakoribb megjelenési formáinak az alábbiakat tartja a hazai vállalati gyakorlatban:

  • Termékfejlesztés: új termékek kifejlesztése a termékszerkezet bővítésére.
  • Technológiai fejlesztés: új eljárások kifejlesztése és bevezetése a vállalati működés bármely területén.
  • Szolgáltatásfejlesztés: új szolgáltatások kifejlesztése a kínálat bővítésére.
  • Szoftverfejlesztés: új algoritmusok és implementálásuk együttes megvalósítása.
  • Ekvivalens megoldások bevezetése: új anyagok, alkatrészek, részegységek bevezetése.
  • Kutatás-fejlesztési szolgáltatások: megrendelés alapján végzett kutatás-fejlesztési szolgáltatás nyújtása, prototípusok fejlesztésével, ipari kutatási eredmények létrehozásával.
  • Technológiai transzfer lebonyolítása: vásárolt kutatás-fejlesztési eredmények bevezetése és alkalmazása.

 

Milyen számszerűsíthető előny érhető el az IMA elvégzésével a szakértők szerint?

 

Kiss János József úgy véli, hogy egy 100 millió forint bekerülési költségű KF projekt esetén például:

1. Hatékony projektgenerálással 10-15 %-os csökkenés a projekt bekerülési költségében

2. Hatékony projektvezetéssel átlagosan 10-20 %-os megtakarítás a lebonyolítás rendszerében

3. Aktiválás esetén 100 millió forint összegű vagyonnövekedés, amely értékhelyesbítéssel növekedhet

4. Aktiválás esetén 100 millió forintos eredménynövekedés

5. Az adóalapok legális csökkentése révén 8,82 millió forint adócsökkentés (TAO, HIPA)

6. Átlagosan 35-60 % vissza nem térítendő támogatás a célirányos pályázatok esetén.

 

És melyek a nem számszerűsíthető hatások?

1. A nem megtérülő innovációs ötleteket előre ki lehet szelektálni objektív alapon.

2. A jogi szempontból aggályos innovációs ötleteket objektíven ki lehet szűrni. 

3. Megteremtődnek a projektek valós értékének nyilvántartási-, megtérülésüknek pedig a számítási feltételei.

4. Megfelelő módon dokumentálható és az üzleti célnak megfelelően levédhető lesz a létrehozott szellemi alkotás.

5. Az adóigazgatási eljárások számára átlátható és kezelhető számviteli nyilvántartás jön létre.

6. A K+F projektek megvalósítása jól nyomon követhető, jól irányítható lesz.

7. Megteremtődnek a technológiatranszfer (alternatív hasznosítás) szükséges feltételei.

 

Mit tartalmaz a képzés, hogyan épül fel a tananyag?

Stratégiai tervezés, innovációs projektmenedzsment, célirányos számviteli, pénzügyi és iparjogvédelmi ismeretek egy fedél alatt. Egy szakmai egység 3-5 modulból áll, amelyek összesítve egy-egy képzési napot igényelnek a hallgatóktól. Minden szakmai egység elméleti és gyakorlati oktatásból, valamint esettanulmányokra épülő projektfeladatok megoldásából áll. Az oktatás résztvevői a megszerzett egyedülálló tudás mellett értékes kapcsolatrendszerrel is gyarapodnak, ami segíti érvényesülésüket ezen a speciális területen. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15