Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

forrás: Prím Online, 2020. július 16. 09:36

A kiberbűnözők gyorsan kihasználták az emberek félelmét és bizonytalanságát, amely a járványhelyzet kezdeti időszakában jelentkezett: 2020 első felében közel egyharmadával nőtt a  támadások száma a G DATA adatai szerint. 

A G DATA elemzése szerint 30 százalékkal nőtt 2020 első felében a megelőzött vírusfertőzések száma. A magánfelhasználók körében ennél sokkal jelentősebb volt a növekedés, 46 százalékkal több támadást védett ki a német biztonsági cég, mint egy évvel korábban. A rendkívüli növekedés annak köszönhető, hogy az emberek sokkal több időt töltöttek otthon, ahol a magántulajdonban lévő számítógépek kevésbé védettek, mint a vállalati hálózaton belül használt hardverek. 

 

Kihasználják az emberek félelmeit

A kiberbűnözők az emberek koronavírussal kapcsolatos félelmeire és aggodalmaira alapozzák támadásaikat: a koronavírussal kapcsolatos információkkal hamis és fertőzött weboldalakra csalogatják az embereket vagy fertőzött alkalmazások letöltésére veszik rá őket. Ilyenkor általában zsarolóvírussal fertőződik meg a számítógép, amely azonnal titkosítja az adatokat. Az is előfordul, hogy hamis koronavírus-segélyoldalakat hoznak létre, ahol az emberek banki adatait lopják el. 

 

Tim Begghoff, a G DATA elemzője ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy óvatosan kell kezelni azokat az e-maileket, melyek koronavírus-követő alkalmazásokat vagy olcsó védőmaszkokat kínálnak. 

 

 

Célzottan lőnek a vállalatokra 

Az elemzések azt mutatják, hogy a kiberbűnözők támadási módszerei és trükkjei alapjában véve ugyanazok maradtak. A legelterjedtebb kártevők döntő többségét már évek óta használják a támadók, és különböző formákban újracsomagolják ezeket. 

 

Azonban a profit maximalizálása érdekében az elsődleges célpontok változtak: nem mindenkire és mindenre lőnek a bűnözők, hanem inkább a nagyobb haszonnal kecsegtető vállalkozásokat veszik célba. Mivel sok vállalat egyébként is komolyan szenved az elmaradt bevételek miatt, egy sikeres zsarolóvírusos támadás akár a véget is jelentheti számukra. 

 

A legaktívabb kártevők

A GuLoader letöltőprogramot a támadók arra használják, hogy távoli elérésű trójaiakat vagy olyan információlopó alkalmazásokat terjesszenek, mint az Agent Tesla, a Formbook, a Lokibot, a Remcos RAT, a Netwire RAT vagy az Arkei/Vidar Stealer. Ismert változatai Google Drive, Onedrive vagy ufile.io linkeket használnak a kártevők betöltéséhez.

 

A G DATA elemzői növekvő számú Trickbot kampányt is felfedeztek. A moduláris trójait a bűnözők folyamatosan fejlesztik, hogy minél több kárt okozzon. Sok esetben az Emotet támadások részeként használják, amikor a Trickbot olyan fontos információt olvas ki, mint a belépési adatok vagy az érzékeny üzleti információk. Az Emotet megnyitja az ajtót mindezek előtt. A fontos információk kiolvasása után érkezik a zsarolóvírusos támadás, amely titkosítja az összes adatot és a biztonsági mentést is.

 

Technikai támogatást ígérő átverés

Noha többnyire német vagy angol nyelven történik, de továbbra is aktív és nehezen hal ki a technikai támogatásos átverés. Ilyenkor egy meglátogatott weboldalon egy rendszerüzenethez hasonlító üzenet ugrik fel, mely egy kitalált hibára hívja fel a felhasználó figyelmét. A hiba elhárításában az ál-ügyfélszolgálat segít, ahol általában a felhasználó bankkártyaadatait lopják el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15