Királynők a várban: ilyen volt a 8. Világsakkfesztivál

forrás: Prím Online, 2022. október 11. 12:44

Október 8-án a sakk ünnepe töltötte be a Nemzeti Galériát Polgár Judit nyolcadik Világsakkfesztiválján, ahová tizenöt országból érkeztek előadók. A fesztiválra több mint háromezren látogattak el és tízezrek követték online az eseményeket. A sakk ünnepe a tengerentúlig is eljutott: egész New York követhette a Time Square hatalmas kivetítőjén minden idők legjobb női játékosának nyertes lépéseit egy ikonikus játszmából a jelenlegi világbajnok ellen. Idén a szervezők azt a célt tűzték ki, hogy felhívják a társadalom figyelmét a lányok szerepének fontosságára a különböző tudományos területeken.

Az idei fesztivál vezérfonalát a Nők a sakkban, nők a tudományban téma adta. Az azonos című programban mások mellett, David Smerdon ausztrál egyetemi professzor, sakk nagymester “Tények és mítoszok” című előadásában a sakk és a nemek kapcsolatáról beszélt, Rita Atkins matematikus, nemzetközi mester arról tartott előadást, hogy az egynemű iskolai oktatás hogyan növeli a lányok önbizalmát és érdeklődését a STEM-tárgyak iránt, és ez hogyan befolyásolja döntéseiket a továbbtanulásban, Barabási Albert-László hálózatkutató pedig a nők tudományos életben betöltött szerepéről szóló beszélgetésén elárulta: “Kutatások támasztják alá, hogy bár egyre több nő helyezkedik el a tudományos szakmákban, a nemek közti szakadék ennek ellenére érezhetően növekszik. Ez alapján úgy tűnhet, hogy a nők egy idő után eltűnnek a tudományos pályáról, ami miatt a férfiak felé billen a mérleg, pedig sokszor egyszerűen az történik, hogy a tudománynak a nagyközönség számára egy kevésbé látható területén folytatják a munkát: például igazgatói pozícióba kerülnek vagy dékánok lesznek egy egyetemen.”

 

Fotó: Stiller Ákos

 

"Fontosnak tartom, hogy a lányoknak legyen lehetőségük szabadon választani. Ne szűkítsük le előttük a területet. A tehetségem kibontakozásában a teljes szülői támogatásnak kulcsszerepe volt. Szeretném, ha a tudományos érdeklődést a társadalom a lányok esetében is természetesnek venné, amihez ösztönzésre és jó példákra van szükség" – mondta Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója. 

 

Fotó: Stiller Ákos

 

A NATE (Nők a Tudományban Egyesület) és a fesztivál főtámogatója, a Morgan Stanley Smartiz programja a lányok természettudományos, informatikai és műszaki területeken való elhelyezkedését támogatja. Emily Hofer, egyetemi tanuló és édesapja, Eric Hofer személyes történetén keresztül a résztvevők közelebbről megismerhették a program nyújtotta lehetőségeket. 

 

Fotó: Stiller Ákos

 

„A Morgan Stanley aktívan támogatja a természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai oktatást, és elkötelezett, hogy növekedjen a nők aránya ezeken a területeken – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Az olyan programok, mint az immár ötödik alkalommal megszervezett Smartiz, lehetővé teszik a középiskolás lányok számára, hogy elmélyítsék matematikai tudásukat és elsajátítsák a kódolás alapjait. Hiszünk benne, hogy fontos lehetőséget teremteni és példaképeket felmutatni annak érdekében, hogy a tehetséges nők kibontakozhassanak ezeken a területeken. A Smartiz kiváló alkalom erre, hiszen a résztevőket mások mellett olyan női kollégáink mentorálják, akik sikeres karriert futottak be a Morgan Stanley budapesti irodájában, a globális bank egyik vezető informatikai és elemzőközpontjában.”

 

Az inspiráló előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a családok betekintést nyerhettek a Polgár Judit Módszerbe, melynek célja a 4 és 10 év közötti gyermekek játékos, inspirációs alapú komplex képességfejlesztése a sakk segítségével, a hagyományos oktatás keretein belül. Az interaktív felnőtt és gyermekprogramok, valamint a kézműves foglalkozások mellett a résztvevők többek között kipróbálhatták a robotprogramozást, a Morgan Stanley Chess Caféban tehetségfelmérésen vehettek részt a gyermekek, míg a fesztivál “klasszikus” programján, a szimultánon Polgár Judittal és a sakkolimpikon és korosztályos világbajnok Gaál Zsókával mérhették össze tudásukat a látogatók.

 

Fotó: Stev Bonhage

 

2024-ben Budapest ad otthont a sakkolimpiának. Ehhez kapcsolódóan a szervezők vegyes páros csapatokkal “hand and brain” tornát rendeztek a jelen és a közelmúlt kiemelkedő játékosai, például, a világranglista 7. Anish Giri részvételével, amelyet a Team Dracarys (Polgár Zsófia és Yona Kosashvili) nyert meg. 

 

A fesztivál keretein belül tartották meg az Európai Sakkszövetséggel (European Chess Union, ECU) közösen a “Sakk az oktatásban” nemzetközi konferenciát, melynek idei fővédnöke, Georgia oktatási és tudományos minisztere, Dr. Mikheil Chkhenkeli beszédében kiemelte: “A sakk bizonyítottan az egyik legerősebb eszköz, amit a gyermekek kezébe adhatunk, hogy sikeresen teljesítsenek az iskolában és az életben.”

 

Fotó: Stev Bonhage

 

A fesztivál záró pódiumbeszélgetésén Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezérigazgatója, Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója és Fogarasi Norbert, a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője osztotta meg gondolatait arról, hogy mit tehetnek a cégek annak érdekében, hogy a lányok is megkapják a nekik járó figyelmet és lehetőségeket a STEM képességek elsajátításához és a tudományos területeken való elhelyezkedéshez. 

 

“A fesztiválon több szempontból is körbejártuk a lányok lehetőségeit a STEM-területeken. Úgy gondolom, ha megvan bennük a kellő motiváció, és megkapják a környezetük, azaz a társadalom támogatását, nincs előttük lehetetlen. Világszerte erősödik a sakk oktatásban betöltött szerepe, amihez az idei konferencián megszólaló szakemberek és pedagógusok nagymértékben hozzájárultak. Óvodás kortól több millió gyermek képzésénél alkalmazzák sikeresen a sakkot, ami autista gyermekeknél is hatásos eszköznek bizonyult. Ez a játék sokrétűen integrálható az oktatásba, a tantárgyakba, és a célunk, hogy a jövőben még több országban ismerjék meg és alkalmazzák ezeket a programokat” – emelte ki a főszervező, Polgár Judit. 

 

A 2022-es fesztivál programja az alábbi linkeken megtekinthető: 

Nők a sakkban nők a tudományban előadások: 

https://www.youtube.com/watch?v=LVED0ij1qC8

 

“Sakk az oktatásban” nemzetközi konferencia:

https://www.youtube.com/watch?v=iaNNRy_DcjY

 

“The Inspiration Cup” hand and brain mérkőzés: 

https://www.youtube.com/watch?v=1PfH59HBb-g

 

Az idei fesztivál összefoglaló videója ezen a linken megtekinthető: 

https://www.youtube.com/watch?v=BG1Bw9MvsYM

Kulcsszavak: Világsakkfesztivál sakk

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50