IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

forrás: Prím Online, 2023. március 9. 14:08

A Qualysoft Csoport magyarországi tagvállalata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) együttműködésének köszönhetően március 8-án elindult a Qualysoft Akadémia. A május 10-ig tartó, 10 alkalmas előadássorozat hozzájárul az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által is szorgalmazott hazai informatikusképzés minőségi fejlesztéséhez. 

 

Innovatív oktatási modellek alkalmazása

 

2021 és 2023 között mintegy kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet az infokommunikációs ágazatban. A korábbi jóslatok szerint 2023-ra a munkáltatók akár több mint 44 ezer digitális szakembert vennének fel, ezzel szemben mintegy 26 ezer fő hiányzik a szektorból. Ennek okai többek között a megnövekedett piaci igények – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérésből. A tanulmány emellett rámutatott arra is, hogy új oktatási stratégiákra és képzési modellekre van szükség a szak- és felnőttképzésben. 

 

Az Akadémia által kialakított szakmai program keretein belül a hallgatók megismerkednek az iparban jelenleg is használt verziókezelő rendszerekkel, folyamatintegrációs (continuous integration) megoldásokkal, valamint konténerizációs technológiákkal. Továbbá bepillantást nyerhetnek több fejlesztői keretrendszer és adatbázis-technológia ipari alkalmazásába és olyan bleeding edge, nyílt forráskódú technológiákba, mint a Kubernetes és a Terraform. A tárgy sajátossága, hogy mentorok segítségével részt vehetnek a hallgatók egy ipari projektet modellező feladat megtervezésében, kialakításában és fejlesztésében is, a már megismert technológiák használatával.

 

A tartós és növekvő digitális szakemberhiány veszélyezteti a nemzetgazdasági és a vállalati célokat, hiszen ma már minden ágazat hasznosítja a digitalizációt és az innovatív technológiai fejlesztéseket. A piacvezető nagyvállalatok felelőssége, hogy lehetőségeikhez mérten hozzájáruljanak a magyar gazdaság támogatásához és fejlesztéséhez. 

 

“Ebben az elképzelésünkben találtunk partnerre Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) dékánjában. Nyitottságának köszönhetően közösen tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatal magyar szakembereket felkészítsük az informatikai iparág gyakorlati elvárásaira” – mondja el Hasznics Milán, a Qualysoft Csoport vezérigazgatója.

 

“Fontosnak tartjuk az ipari szakemberek bevonását az oktatásba, az olyan vállalati együttműködések során, mint a Qualysoft-tal létrehozott szakmai program, a diákok testközelből találkoznak ipari jellegű informatikai problémákkal és tanulhatnak ipari folyamatokról. Ez egy összefogás az iparral, ahol az akadémiai kompetenciák kiegészülnek a partner vállalat szaktudásával” – egészíti ki Dr. Charaf Hassan, a BME VIK dékánja.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15