Gyermekek adatvédelme az óvodában

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 21. 19:44

Az otthoni környezet után a gyerekek az óvodában és a bölcsődében töltik a legtöbb idejüket, ahol rengeteg fotó és videó készül róluk. 

Szinte már elvárás lett, hogy az óvodapedagógusok megörökítsék az óvodai pillanatokat a szülők számára, azonban kritikus probléma, hogy ezeket a személyes adatokat miképp kezelik. Olyan gyakran hallható, hogy “ugyan, ezek ártatlan fotók, miért ne lehetne őket nyilvánosan megosztani?” Erre cáfol rá az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) által szolgáltatott adat, miszerint a nyomozásaik során lefoglalt, gyermekek kizsákmányolására alkalmas anyagként azonosított képek több mint 90%-a teljesen felöltözött gyermekeket ábrázolt. (forrás)

 

A gyerekek az élet minden területén több figyelmet igényelnek, azonban az adatvédelem területén gyakran nem kapják meg a kellő – és rendeletben szabályozott – gondoskodást a velük kapcsolatban álló intézmények, vállalatok részéről.

 

Annak ellenére, hogy a GDPR-t már az elmúlt 5 évben minden intézménynek alkalmaznia kell, sajnos a mai napig gyakran előfordul, hogy az intézmények tájékoztató dokumentumai és folyamatai nem felelnek meg a kötelező adatvédelmi rendelet elvárásainak. 

 

Ha egy bölcsőde vagy óvoda esetében az adatvédelmi tájékoztató nem megfelelő, akkor a törvényes képviselők sem kapnak megfelelő tájékoztatást, így az adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásukat megfelelő információk hiányában adják.

 

 

Hamarosan indul a következő nevelési év és a kidea óvodai applikáció és a Crosssec Solutions Kft. elhatározta, hogy tesz azért, hogy ez a kötelezettség az idei évtől ne csak papíron legyen kipipálva, hanem az adatvédelmi tudatosság a mindennapok szerves részévé váljon a magyarországi nevelési-oktatási intézményekben.

 

Létrehoztak egy teljesen hiányt pótló Díjmentesen Elérhető Óvodai Csomagot, ami többek között tartalmaz az adatkezelési tájékoztató megalkotásához segítséget nyújtó útmutatót, mintát, kitölthető sablont és végigkalauzolja az intézményvezetőt és a fenntartót az óvodáknak előírt adatvédelmi szabályozás rendszerén, leírja a helyes adatvédelmi gyakorlat lépéseit az adatkezelési nyilvántartás elkészítésétől az adatkezelés befejeztéig.

 

A csomag ismerteti, hogyan szerezhető be szabályosan bármely okból a gyermekek törvényes képviselőjének hozzájárulása az adatkezeléshez, milyen jogalapon és meddig tárolhatjuk a kezelt adatokat, és az érintettek milyen jogokkal bírnak. Megmutatja, hogy egy intézmény hogyan és merre is induljon útnak, ha saját adatvédelmi, adatkezelési rendszerét kívánja felépíteni. 

 

A díjmentes letöltés értékét tovább növeljük a két online konzultáció által, ahol az adatkezelők feltehetik konkrét kérdéseiket a letöltött csomaggal kapcsolatban.

 

Az együttműködéssel a kidea és a Crosssec Solutions Kft. azt szeretné elérni, hogy a 2023/24-es nevelési évtől a GDPR előírásainak megfelelően az óvodákban a lehető legszabályosabban kerüljön sor a gyermekek adatainak kezelésére. 

 

Az Óvodai Adatvédelmi Csomag itt tölhető le díjmentesen: https://crosssec.com/ovodai-adatvedelmi-csomag/

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36