GDPR kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: GDPR

Az első DPO – GDPR szolgáltató Klub tanulságai

Több mint 20 szakmai szervezet képviselői: informatikusok, jogászok, folyamatszervező szakemberek gyűltek össze az első klubnap alkalmával.

Kulcsszavak: GDPR DPO
2018. december 13. 08:33

2 milliárd euró megtakarítást hoz az uniós cégek számára a GDPR

Fél évvel az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete, a GDPR alkalmazandóvá válása után hazánkban már folyamatban vannak adatvédelmi hatósági vizsgálatok és eljárások az uniós adatvédelmi jogszabály alapján. Az EU-s tagországok a GDPR alkalmazásának bevezetéséhez szükséges jogszabályi módosításokat megtették, ugyanakkor eddig egyik tagállam sem fejezte még be az ágazati jogszabályi rendelkezései felülvizsgálatát. A magyar ágazati jogszabályok felülvizsgálata jövő tavasszal várható.

2018. november 30. 12:26

GDPR és adatvédelem: meglátni és eltörölni (vagy megvédeni)

A GDPR minden olyan hazai szervezetre vonatkozik, amely valamilyen szinten személyes adatokat kezel. A feltételek megértése, tisztázása és teljesítése jelentős terhet és plusz munkát ró a vállalatokra, hiszen számos különféle területet, dokumentumot és adatbázist érint. A Micro Focus szakértői szerint azonban automatizálással jelentősen egyszerűsíthetők ezek a feladatok.

2018. november 27. 18:43

A tavaszi GDPR antológiát 15.000-en olvasták. Hogyan tovább?

A Hétpecsét Egyesület a Hétpecsétes történetek I-II. és a Hétpecsétes történetek 2.5 – GDPR antológia után nekilátott a Hétpecsétes történetek 2.6-nak. 

2018. október 24. 09:43

Az új technológiák, a munkaerőpiac és a munkajog...

Az informatikai rendszerek, a robotika és a mesterséges intelligencia világának rohamos fejlődése már napjainkban is befolyással van a munkaerőpiacra – mutatott rá dr. Kozma Zoltán, a Deloitte Legal munkajog, technológia & compliance csoportjának vezetője a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi iroda által rendezett üzleti reggelin.

2018. szeptember 18. 14:33

Nehezíti a HR-munkát a GDPR

Az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében, a cégeknek alig maradt lehetőségük erkölcsi bizonyítványt kérni leendő munkavállalóiktól – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Bűnügyi nyilvántartást kizárólag az állam vezethet, piaci szereplő pedig csak akkor kezelhet bűnügyi személyes adatot, ha erre jogszabályi felhatalmazása van. A szabálysértők több millió forintos bírsággal is számolhatnak.

Kulcsszavak: GDPR HR
2018. szeptember 12. 15:45

Csodafegyver az adatkezeléshez?

A GDPR többek között meghatározza azokat a jogalapokat, amelyek alapján szabályosnak tekinthető az adatkezelés. A jogalapok között első az érintett hozzájárulása, és bár magától értetődőnek tűnhet a hozzájárulás beszerzése, de tényleg ilyen egyszerű a helyzet? Például minden esetben megvalósul az önkéntesség követelménye? Mi a helyzet egy önkormányzat működése esetén, esetleg a munkaviszony alatt beszerzett hozzájárulással? Vagy melyek azok a minimumkövetelmények, amelyek mindenképpen szükségesek az a megfelelő szintű tájékoztatáshoz, hogy érvényes legyen a hozzájárulás?  
A kérdéskört Újfalusi Bettina, és Dr. Vári Csaba, a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper munkatársai tekintik át.

2018. augusztus 30. 08:52

Frissült Magyarország adatvédelmi szabályzata

Közel két hónapos csúszással végül 2018. július 25-én került kihirdetésre, majd július 26-án hatályba is lépett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Info. törvény) átfogó módosítása, amelyben többek között az Európai Unió Adatvédelmi Rendelete (GDPR) által nyitva hagyott egyes területek kerültek szabályozásra. Gondos Orsolya és Tálos Dániel, a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper ügyvédjelöltjei összefoglalták a legfontosabb változásokat.

2018. augusztus 3. 13:38

Fejlett fájlkezeléssel a zsarolóvírusok és a GDPR kihívásai ellen

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált a File Governance Suite

2018. július 25. 12:33

A multik kerülhetnek először célkeresztbe a GDPR miatt

Várhatóan a multinacionális vállalatok hazai érdekeltségei kerülnek először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) célkeresztjébe a GDPR betartására vonatkozó vizsgálatoknál, legalábbis erre lehet következtetni a kormány által benyújtott törvénymódosítási javaslatból.

2018. július 3. 09:57

NAV Online Számla Adatközpont (NOSZA)

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról a NAV felé! Talán ezzel senkinek nem mondtunk újat.

2018. június 11. 15:59

Féltett adatait az irodai szerverrel együtt is ellophatják!

Hatályba lépett az Európai Unió adatkezelésről, adatvédelemről szóló új rendelete, amely az EU területén működő, illetve az uniós állampolgárok bármilyen személyes adatát kezelő vállalkozások elé újabb, szigorúbb követelményeket támaszt. 

2018. június 10. 10:43

GDPR: büntetni a NAIH fog, de a kis- és középvállalatokat egyelőre csak figyelmezteti

Május 29-én a kormány új törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a NAIH fog a GDPR-ban meghatározott közigazgatási bírságok kiszabása esetén intézkedni, elsősorban az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó figyelmeztetésével. A Deloitte szakértői szerint a NAIH várhatóan a nagyvállalatok körében fog élni a bírságolás jogával, de a KKV-k sem mentesülnek a GDPR megfelelés alól, súlyos jogsértés esetén akár ők is birságolhatóak lesznek, ezért nekik is javasolt az új adatvédelmi rendeletben előírtaknak való megfelelés. 

Kulcsszavak: GDPR Deloitte
2018. június 2. 09:59

Vigyázat, GDPR-hez kapcsolódó ingyenes webinarokkal támadnak a kiberbűnözők!

Az év első negyedévében a Kaspersky Lab adathalászat elleni technológiái több mint 3,6 millió olyan oldallátogatást regisztráltak, amelyek hamis közösségi oldalakra vezettek, ebből 60% egy ál Facebook oldalra akarta irányítani a felhasználókat. „A spam és az adathalászat 2018 első negyedévében – 2018” című Kaspersky Lab által készített jelentés eredményei azt mutatják, hogy a kiberbűnözők bármit megtennének azért, hogy az adataink a birtokukba kerüljenek. 

2018. május 30. 09:52

Sikeres a GDPR Antológia

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület által megjelent GDPR-antológia látogatottságának száma másfél hét alatt már túllépte az 5000-et.

2018. május 19. 08:41

Nem a külső adathordozók betiltása jelenti a megoldást a GDPR-ra

A nagyvállalatok és a globális szervezetek gyakran úgy reagálnak a külső adathordozók jelentette biztonsági fenyegetésre, hogy betiltják használatukat anélkül, hogy tudatában lennének az így keletkező problémáknak. 

2018. május 18. 08:37

Hogyan érinti a GDPR az oktatási intézményeket?

Két hét múlva, május 25-én érvénybe lép az EU új Általános Adatvédelmi Rendelete, a GDPR, amely a magánszemélyek adatvédelmi jogait erősíti meg az Európai Unió területén. Az új előírások minden olyan intézményt érintenek, amelyek személyes adatokat kezelnek, így az oktatási intézeteket is. 

2018. május 10. 12:21

Újabb GDPR állásfoglalások a NAIH-tól

A NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) április 11-én újabb, összesen 11 állásfoglalását tette közzé honlapján (www.naih.hu) az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. 

2018. április 21. 09:53

Biztos, hogy a 6 milliárdos bírság nem érinti az Ön cégét?

Már csak néhány hét, és május 25.-én életbe lép az EU új adatvédelmi rendelete, a mindenkire kötelező GDPR. A központosítás eredményeképpen a személyes adatok nagyobb biztonságba kerülnek, ugyanakkor a felkészülést elmulasztók akár 6 milliárd (!) forintos bírságra is számíthatnak. 

2018. április 16. 11:13

GDPR: Nincs 100 százalékos megfelelés

Május 25-én lép életbe az Egységes Európai Adatvédelmi Rendelet (GDPR), ám egy szervezet sem tud rá 100 százalékosan felkészülni, és a jogszabály minden pontjának megfelelni. A hátralévő 1 hónap már nem sok mindenre elég, azok a cégek pedig, akik úgy gondolják, az informatikusok majd gondoskodnak az adatok védelméről, nagyon rossz úton járnak - világít rá Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

2018. április 11. 19:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

Technológiával az örökélet felé

Gyakorlatilag épp ötven éve - 1968. december 9-én - a Stanford Research Institute (SRI) mérnöke, Doug Engelbart, az Augmentation Research Center vezetője tartott egy előadást a nagyhírű San Francisco-i Civic Auditóriumban, úgy ezer hallgató előtt. A másfél órás prezentáció során Engelbart bemutatta az új terméküket, a Mouse-t - aminek a segítségével több komputer programot lehetett egyszerre futtatni - úgynevezett Windsows-on, ablakokon keresztül. Az előadás végen feltette a retorikai kérdést: mi lenne, ha adnának minden dolgozónak egy komputert, ami "csak neki van bekapcsolva” egész nap?

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

Együttműködésre lép az LG Electronics (LG) és a Microsoft: a két cég szándéknyilatkozatot írt alá az LG önvezetőautó- és infotainment-rendszereinek fejlesztésére. 

2019. január 12. 10:47
cloudappsportal.com