GDPR kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: GDPR

2-3 millióba kerül, de ha nincs 100 000 000 Ft bírságot lehet érte kapni. Mi az?

Az első olyan büntetés született meg amely a GDPR 32. cikkére hivatkozva az információbiztonság kockázatokkal arányos szervezési és technikai védekezését írja elő az adatkezelőnek.

Kulcsszavak: GDPR
2020. június 23. 16:26

Rekord nagyságú adatvédelmi bírság a GDPR megsértése miatt Magyarországon

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság („NAIH”) a napokban nyilvánosságra hozott határozatában 100 millió forintos bírságot szabott ki a DIGI-re, amely a GDPR hatályba lépése óta a legnagyobb adatvédelmi bírság Magyarországon. 

2020. június 18. 09:25

Mit tudnak rólunk az okosautók?

Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat a világ minden táján, a statisztikák szerint 2023-ra 76 millió új okosautó lesz forgalomban. Ezek a járművek rengeteg hasznos adatot gyűjtenek saját műszaki állapotukról és a sofőrök vezetési szokásairól, amelyeket a gyártók például későbbi termékfejlesztésekhez használnak fel, hogy kényelmesebbek, fenntarthatóbbak és biztonságosabbak legyenek az autók, illetve a közlekedés. Az adatok egy része azonban személyes információ is egyben, amivel az autóhasználók sokszor nincsenek is tisztában. Vajon tudjuk, hogy pontosan milyen információkat rögzítenek az okosautók és mi történik aztán ezekkel? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a GDPR bevezetésének második évfordulója kapcsán a flottakezelésben piacvezető LeasePlan, amely legújabb Mobility Monitor felmérésében a kapcsolódó aggodalmakkal is foglalkozik.

2020. június 3. 17:48

Visszatérés az irodába – újabb kihívások a GDPR területén!

Elkezdőik a nyitás a kijárási korlátozásokat követően és ezzel együtt a munkavállalók irodai jelenléte is megnő. – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – A legtöbb szervezet valamilyen váltott időszakos irodai jelenlétet vezet be, hogy egyszerre csak a munkavállaló 30%-50%-a tartózkodjon az irodában. Több feladatot is jelent a irodai munkarendbe történő visszatérés. Az időbeosztás nyilvántartása és adminisztrációja, amennyiben eltér a normál ügymenettől érinti a személyes adatkezelést. Felül kell vizsgálni az adatkezelési folyamatot és kapcsolódó tájékoztatást. Amennyiben az adatok nem képzik a bérszámfejtés alapját akkor ezt az adatot csak a szükséges ideig szabad tárolni – jellemzően egy hónapig amíg az adott időszakban ellenőrizhető, hogy ki hány százalékát töltötte home office-ban és hány százalékát az irodában a munkaidejéből.

2020. május 31. 10:24

Hogyan változtatta meg a GDPR a vállalatok működését?

A vállalatok többsége keményen dolgozott azon, hogy kellően felkészüljön a GDPR 2018-as bevezetésére. Az elmúlt négy évben kibővültek a jogi osztályok, az adatvédelmi tisztviselők száma pedig elképesztő ütemben, 700 százalék fölé emelkedett. Bár az európai általános adatvédelmi rendelet a C-szintű vezetők, valamint a felhasználók figyelmét egyaránt felhívta az adat- és hálózatbiztonság fontosságára, a technológia és a kibertámadások állandóan változó jellege miatt a szervezetek egy pillanatra sem dőlhetnek hátra. 

2020. május 25. 19:13

Kollégák ellenőrzése otthoni munkavégzés alatt

A személyes kontroll hiányában több lehetőség is adódik – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – mely munkahelyi kultúrától függően más-más eredményt, támogatást vagy ellenállást okoz a kollégákban.

2020. április 29. 10:38

Koronavírus, információbiztonság, GDPR!

A kialakult helyzetben sok szervezet otthoni munkavégzést javasol vagy ír elő a munkatársai számára. A vis major helyzet miatt a működés fenntarthatósága érdekében kénytelenek vagyunk a biztonsági elveinket félretéve megengedi az otthoni munkavégzést.

2020. április 7. 12:57

Névjegykártya kezelés és a GDPR

Szinte minden gazdasági szervezet, de még a hivatalok és intézmények is készítettnek névjegykártyát alkalmazottiak számára. Sok esetben nem csak az alkalmazottak, de az alvállalkozók is a fővállalkozó névjegykártyájával látják el tevekénységüket és ez a sok névjegykártya design mind ott lapul a grafikusok és a nyomdák rendszereiben.

2020. március 12. 11:39

Veszélybe kerülhetnek személyes adataink a koronavírus miatt?

A vállalkozások Magyarországon is sorra vezetnek be intézkedéseket a koronavírus járvány megelőzése és enyhítése érdekében. A protokollok kialakításánál azonban kulcsfontosságú a kapcsolódó adatkezelési feladatok átgondolása a személyes jellegű információk biztonsága érdekében - hívja fel a figyelmet Vári Csaba, a Baker McKenzie adatvédelmi csoportjának vezetője. Az adatkezelők megfelelő tájékoztatást kötelesek nyújtani az érintettek számára, ideértve a jogaikkal kapcsolatos felvilágosítást is.

2020. március 9. 17:03

Milliókba kerülhet a szabálytalan kamerás megfigyelés

Akár több millió forintos bírságra is számíthatnak azok a videós megfigyelőrendszereket alkalmazó cégek és intézmények, amelyek nem ügyelnek a személyes adatok megfelelő kezelésére. Az idei évtől új uniós iránymutatás segíti a magyar jogalkalmazókat a vonatkozó jogszabályok értelmezésében és alkalmazásában – hívja fel a figyelmet a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

2020. március 5. 10:33

A GDPR millió dolláros kérdése: mit is kell megvédeni?

A GDPR elsősorban értünk van, személyes adatainak védelmére hozták létre. Sokszor mégis felesleges tehernek tűnik. Magánemberként gyakran bosszúságnak érezzük, ha a sokadik hozzájárulást kell megadnunk az adataink kezeléséhez. Vállalati döntéshozóként vagy informatikai szakemberként pedig ennél jóval több feladatot ró ránk, hogy ezeket az érzékeny információkat valóban megfelelően kezeljük, hiszen a szabályozás rendszerint óriási mennyiségű adatot érint. A Micro Focus tapasztalata szerint számottevő könnyítést jelent, ha fájlelemző szoftver segítségével mérjük fel, pontosan mely adatainkra vonatkozik a szabályozás, és ezek hol találhatók a cég rendszereiben. 

2020. február 20. 15:54

Az e-mail használat a munkahelyen és a GDPR!

A legtöbb szervezet a mindennapi munka során az üzleti kapcsolattartásra elektronikus levelezést használ és ennek érdekében a munkatársak számára céges domain alatt postafiókot hoz létre.

2020. február 17. 10:05

GDPR: egyre több a bírság, de még mindig kevés a felkészült szervezet

Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR bírságok együttes összege. Leggyakrabban a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvet sértik meg a vállalatok, amiért az elmúlt mintegy másfél évben már 58 alkalommal büntetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A legtöbb szervezet a mai napig késik a GDPR megfeleléshez szükséges IT-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak az EY tapasztalata szerint. 

2020. február 5. 09:26

Úton a GDPR tanúsítvány felé? – Új adatvédelmi ISO szabvány

2019 augusztusában a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kiadta az első személyes adatok védeleméről szóló globális szabványt, az ISO/IEC-27701:2019-et (Privacy Information Management Systems (PIMS) szabványt). A szabvány jelentősége, hogy meghatározza egy szervezeten belül a személyes adatvédelemre vonatkozó adatvédelmi irányítási rendszer létrehozásának és fenntarthatóságának gyakorlati követelményeit, azaz a személyes adatok védelmének irányítási rendszerét.

2020. január 31. 09:30

Hetek alatt maga alá temethet egy vállalkozást a GDPR-érzékeny fájlok kezelése

Egy átlagos magyar vállalkozásnál pár hét alatt akár százezer alkalommal is megnyithatnak, módosíthatnak, másolhatnak, kezelhetnek „GDPR-érzékeny” fájlokat, amit követni hagyományos eszközökkel lényegében lehetetlen feladat. Nem véletlen, hogy a hazai IT szakemberek közel fele szerint a következő egy év legnagyobb szakmai kihívása a GDPR előírásoknak megfelelő adatvédelem biztosítása – derül ki a Panda Security felméréséből.

2020. január 30. 10:38

Év végi összefoglaló: 30 határozat, ebből 19 büntetés

Kapott 30 milliós büntetést a Sziget, 3 millióst a Budapest Környéki Törvényszék, volt 500 000 Ft-os bírság mert nem adták ki a videó felvételt, és szintén 500 000 Ft mert egy e-mail címre kommunikáltak, pedig az ügyfél már jelezte, hogy nem kéri.

2019. december 16. 13:21

Mi fel vagyunk készülve a GDPR-ra – avagy a tévedések vígjátéka

Egy cég vezetőjével vitatkoztam minap – mesélte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi partnere – arról, hogy mit is kell csinálni azzal a dokumentációval, amit a GDPR felkészülés során elkészítettek.

2019. december 12. 10:14

Mit tanuljunk mások hibáiból – avagy a GDPR büntetés tanulságai

A NAIH határozatából sok mindent tanulhatunk. A legfontosabb, hogy ha az Adatkezelő nem jelenti be 72 órán belül az észlelt incidenst a hatóságnak az egyértelműen büntetést von maga után. Ha kiemelt adatokat, azaz például egészségügyi adatot kezel valaki és Adatvédelmi Tisztviselő kinevezésére kötelezett akkor, mint magasabb kockázat a határozatból tanulva még incidenskezelési szabályzatot is elvár a Hatóság.

2019. november 29. 11:33

A GDPR nem gyerekjáték: egyre fontosabb a sandboxing technológia

Egyre fontosabb szerepet tölt be a hálózatvédelemben a magyar fordításban elsőre megmosolyogtató, de egyébként igen fejlett sandboxing (homokozó) megoldás. A nemzetközileg ismert kifejezés arra a technológiára utal, amivel egy időre képes az adott eszköz a potenciálisan fenyegetést nyújtó fájlok elkülönítésére és vizsgálatára. A mesterséges intelligenciát is alkalmazó sandboxing jelentős károktól képes megóvni a vállalkozásokat és a magánszemélyeket is, megelőzve ezzel az esetleges komoly GDPR büntetéseket. Iparági kitekintés a Zyxel szakértőjétől.

2019. november 26. 18:28

Az alvállalkozó megfelelése, avagy a megrendelő ellenőrzi információbiztonsági szintjét!

Elmesélek egy ügyféltörténetet – kezdett hozzá Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi partnere – A szerződéskötés előtt ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy a „Nagy Multi” nagyon akarja a szolgálásukat (már nem is annyira kicsi startup cégről van szó – de előtte jelezték, hogy információbiztonsági elvárásaik lesznek.)

2019. november 5. 09:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

A Neumann Társaság által vezetett Informatikai Múzeum újra várja látogatóit a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában új kamarakiállítással, még sosem látott műtárgyakkal, nyári táborokkal és tematikus szombati programokkal.

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

Hiánypótló funkcióval bővült a WIWE mobil EKG, mostantól szívritmus-variablilitás (HRV) mérés készítésére is alkalmas az eszköz. Az új funkciót biztosító frissítés a napokban vált elérhetővé a különféle applikációs webáruházakban, ráadás meglepetésként június 17-től egy hónapon keresztül a WIWE kedvezményes áron lesz megvásárolható. 

2020. június 15. 16:23
online sportfogadás