Egészségügy: outsourcing szemlélet - jövőkép

Fekete Gizella, 2001. szeptember 15. 12:38
Szeptember második hetében második alkalommal rendezték meg a hazai egészségügy számára új módszereket kínáló Outsourcing szemlélet – jövőkép című konferenciát, amelynek fő támogatója az Arthur Andersen volt. Az Egészségügyi Közös Szolgáltató Központ (EKSZK) koncepciót kidolgozó – s az Andersen külföldön felépített szolgáltató központjai tapasztalatát idehaza is hasznosítani képes – Andersen Process Solutions Kft. ezúttal már a központ megvalósítási lehetőségét tárta a Gellért Szálló Teaszalonját megtöltő, elsősorban az egészségügyből érkezett hallgatóság elé.
Babos János, a vállalkozás ügyvezető igazgatója a központkoncepció alapjául szolgáló outsourcing előnyei közül kiemelte a fejlődési lépcsőfokok kihagyásával a legmodernebb technikai és technológia háttér igénybevételének lehetőségét. Hangsúlyozta, koncepcióként a centralizáció – elsősorban az adminisztrációt, a pénzügyet és számvitelt, valamint a logisztikát tekintve – nem új, az ő megoldásukban a piaci viszonyok átültetése az egészségügybe jelent ehhez képest komoly változást. Mint mondta, az egészségügyi intézmények, köztük kórházak számvitelét, adminisztrációját ellátó, hatékony menedzsmentmódszereket alkalmazó, szoftverintegrációt megteremtő központon keresztül folyamatoptimalizált, méretgazdaságos működés garantálható. Babos szerint az idén elkészült megvalósíthatósági tanulmány alapján 2002-ben befejeződhetne a tervezés és megkezdődhetne a bevezetés, és 2003-ra a működőképességet is garantálnák. A tervek szerint az intézeteknél maradna a döntéstámogatás, a tervezés és előrejelzés, a szerződéskötés, a helyi előírt számvitel és a jogi és adó jelentések, a központ végezné többek között a könyvelést, a keretgazdálkodást, anyag- és állóeszköz-gazdálkodást, beszerzést, illetve a tanácsadást. A „közös” feladatok közé tartozna például az iktatás, számlázás, a vezetői elemzések, a jutalékrendszer vagy a belső ellenőrzés.

A konferencián részt vevő Oracle az alapszoftver-szállító és alkalmazásfejlesztő outsourcingban betöltött szerepét mutatta be az egyik Oracle-alapokon fejlesztett egészségügyi alkalmazás, a MedWorks kapcsán. Az ASP-szolgáltatók közül lehetséges partnerként a Matávcom volt jelen, az iratkezelés kihelyezéséhez pedig a Docu Guard mutatta be az amerikai, de az Egyesült Királyágban is húsznál több kórháznak szolgáltató Iron Mountain egészségügyi iratkezelési alkalmazását. A központ esetleges létrejötte előtt már most is megvalósult egészségügyi outsourcingokról, a Szent Margit Kórház így működtetett művese-, audiológiai járóbeteg- és üzemegészségügyi ellátásáról, illetve külső szolgáltatóval végeztetett diagnosztikai tevékenységekről hallhattak előadást a résztvevők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50