Diskcon kiállítás - a merevlemezekről

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 23. 19:42
Az elmúlt héten a kaliforniai San Jose-ban megrendezésre került Diskcon számítástechnikai kiállításon a Maxtorhoz, az IBM-hez és a Seagate-hez hasonlóan minden nagyobb merevlemezgyártó cég képviseltette magát, és természetesen a merevlemezgyártók beszállítói sem hiányozhattak erről a neves eseményről.
Habár a rendezvény körül minden rendben volt, a rendezők arról panaszkodtak, hogy kevesebb kiállító és látogató volt jelen, mint amennyire eredetileg számítottak. Ebben egyébként valószínűleg nagy szerepe van a számítástechnikában immár huzamosabb ideje tapasztalható gazdasági hullámvölgynek, valamint annak a sajnálatos New York-i és washingtoni terrortámadásnak, mely szeptember 11-én szinte az egész világot sokkolta. Sally Bryant, a kiállítás egyik szervezője szerint a terrorcselekmények következtében tapasztalható közlekedési káosz miatt egyébként a kiállítók több mint öt százaléka nem tudott részt venni a Diskcon kiállításon.

A kiállításon tapasztalható volt, hogy a merevlemezgyártó cégek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a beszállítóikra, a minél nagyobb adatátviteli sebességet biztosító alkatrészek, és a minél nagyobb integráltsági fokkal rendelkező minél olcsóbb félvezetőket illetően. Scott Hudson, a kaliforniai IDC piackutató cég egyik szakértője szerint nagyon sok mindent elmond a merevlemezpiacról az a tény, hogy míg a tavalyi évben egy 3,5 colos merevlemez elektronikája átlagosan 17 dollárba került, addig ugyanezen elektronika idén már csak átlagosan 13,95 dollárba kerül, vagyis egyre komolyabb piaci verseny van kialakulóban, de ezt persze a felhasználók saját maguk is tapasztalhatják, amikor a számítástechnikai boltokban "fillérekért" vásárolhatnak több tíz gigabyte-os kapacitású merevlemezeket. Ebből a 13,95 dollárból egyébként 10,60 dollárt tesznek ki az alkalmazás specifikus nyomtatott áramkörök, a fennmaradó 3,35 dollárt pedig az olyan szabványos alkatrészekért kell kifizetni, mint például az interfész kontroller, vagy a memóriapuffer. Különböző előrejelzések szerint egyébként a merevlemezek elektronikája hamarosan átlagosan már csak 9 dollárba fog kerülni.

James Porter, a Disk/Trend cég elnöke szerint sajnos nem tesz jót a piacnak, hogy míg tizenöt évvel ezelőtt nem kevesebb mint hetvenhat cég foglalkozott merevlemezek gyártásával, addig manapság a komolyabb merevlemezgyártó cégek száma csak tízre tehető, de ehhez a tendenciához sajnos már más piaci szegmensekben is hozzászokhattunk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36