Kétmilliárdos forgalmat tervez az Olympus Hungary

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. szeptember 27. 10:10
Az internet robbanásszerű elterjedése tovább növelte a digitális fényképezőgépek iránti keresletet. Tavaly már az eladott készülékek mintegy fele film nélküli kamera volt Magyarországon is. Az Olympus magyarországi cége 2000-ben közel 100 ezer digitális kamerát forgalmazott - Európában pedig 2 millió darab fölé emelkedett a japán cég forgalma. A magyar leányvállalat a tavalyi 1,5 milliárd forintos forgalom után 2 milliárd forintos forgalomra számít. Ebből közel 60 százalékkal részesedik majd a digitális és hagyományos fényképezőgépek eladása.
A korábbi öt nagy fényképezőgép-gyártó cég - Canon, Nikon, Asahi Pentax, Yashica és Olympus - helyett vagy tucatnyi multinacionális informatikai vállalat, így a HP, a Sony és a Polaroid is gyárt digitális fotózásra alkalmas berendezéseket. Az európai piacon is egyre éleződő árverseny 2-3 év alatt akár 30 százalékkal is csökkentheti a digitális fényképezőgépek árát. A németországi székhelyű központ adatai szerint tavaly már 2 millió darab ilyen korszerű berendezést forgalmaztak Európában - ebből közel 100 ezret Magyarországon adtak el. Az európai eladásoknak már felét a digitális fényképezőgépek teszi ki. Jelenleg Európában csak minden ötödik háztartásban működik számítógép, amelyhez könnyedén csatlakoztatható a digitális kamera. Az otthoni PC-k számának várható növekedése az Olympus vezetője szerint együtt jár majd a digitális kamerák eladásának emelkedésével.

Az Olympus japán anyacégének forgalma tavaly 5 milliárd dollárra rúgott, amelyből az európai piac 50 százalékkal részesedett. Az Olympus magyarországi cége idén ünnepli ötéves születésnapját. A magyar piacon a fényképezőgépeken kívül mikroszkópokat és endoszkópos berendezéseket is forgalmazó cég tavaly 1,5 milliárd forintos forgalmat ért el. Ennek 62 százalékát a hagyományos és digitális fényképezőgépek eladása jelentette. Közel húsz százalékkal csökkent a kórházi felhasználásra szánt endoszkópos berendezések forgalma, de 40 százalékkal nőtt a mikroszkóp divízió forgalma.

Kulcsszavak: +céginfo Olympus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50